Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA GE sklopivo vrijedne poslove sa Saudijskom Arabijom

GE sklopivo vrijedne poslove sa Saudijskom Arabijom

by Agencije

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) u ponedjeljak je objavio da je sa Saudijskom Arabijom sklopio poslove u vrijednosti 1,4 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da smanji preveliku ovisnost o naftnoj proizvodnji.

Iz GE-a su objavili da se velika većina toga iznosa, oko milijardu dolara, odnosi na projekte koje će provesti s tvrtkom Saudi Arabian Industrial Investment koju je kraljevska obitelj osnovala 2014. godine s ciljem poticanja sektora prerađivačke industrije u kraljevini.

Preostalih 400 milijuna dolara bit će usmjereno u proizvodnju postrojenja za pomorsku i energetsku industriju, za koju se nadaju da će početi s radom do 2020. godine i rezultirati otvaranjem preko 2.000 radnih mjesta.

Spomenuti poslovi dio su plana Saudijske Arabije naziva Vision 2030. koji bi trebao smanjiti ovisnost kraljevine o naftnoj proizvodnji. Progurao ga je zamjenik prijestolonasljednika princ Mohammed bin Salman, a predviđa, također, prodaju udjela u najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji Saudi Arabian Oil Co i uspostavu državnog investicijskog fonda. “Zajedno ćemo stvoriti nova radna mjesta za mlade Saudijce, povećati izvoz, ojačati konkurentnost gospodarstva te poduprijeti viziju i stremljenja Saudijske Arabije”, navodi se u priopćenju čelnika GE-a.

Iz GE-a sa sjedištem u Fairfieldu u američkoj saveznoj državni Connecticut najavili su i mogućnost sklapanja novih poslova u budućnosti u vrijednosti dvije milijarde dolara. Saudijski državni mediji nisu o tome promptno izvijestili tamošnju javnost. Ni saudijski dužnosnici u trenutku objave ove vijesti u inozemnim medijima nisu bili dostupni za komentar.

Related Posts