Gdje je kraj unutarstranačkoj samovolji Kreše Beljaka?

Pod patronatom još uvijek aktualnog predsjednika HSS-a Kreše Beljaka nastavljaju se čišćenja, uništavanja i brisanja HSS-ovi gradskih i općinskih organizacija. Način njegovog vođenja politike i privrženosti osnovnim načelima HSS-ovog postulata prepoznat je kako kod većine članstva HSS-a tako i kod populacije koja podupire HSS kao najstarije hrvatske političke stranke u novijoj povijesti.

Piše Dražen Prša/Hrvatska-danas.com

Ako spomenemo da je prvi predsjednik HSS-a Stjepan Radić diplomirao političke nauke u Parizu, a nakon njegove smrti, koja je bila rezultat atentata na ovoga hrvatskog vođu u Beogradu 20. lipnja 1928., za drugog predsjednika HSS-a 1928. godine izabran je dr. Vladko Maček, koji je 1903. stekao doktorat prava u Zagrebu, te treći predsjednik HSS-a od 1964. dr. Juraj Krnjević (u emigraciji) također je završio pravo u Zagrebu i Beču, što reći da je trenutačni predsjednik HSS-a Krešo Beljak osuđeni je kriminalac. Zar je ovome što potrebno dodati ?

Je, naravno, jer je Krešo Beljak otišao u uništavanju HSS-a tako daleko da je žurno potrebno osnovati „Nacionalni odbor za spas Hrvatske seljačke stranke“. Očito je da Beljak ne želi pošteno i demokratski riješiti sukobe u HSS-u jer mu je namjera uništiti tu stranku, a u takvim slučajevima u demokratskim društvima pristupa se odbijanjem poslušnosti vođama i javnim prosvjedima. Treba znati i glasno reći da to nije dužnost samo članova HSS-a, nego i svih demokratski orijentiranih hrvatskih domoljuba kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Prisjetimo se samo što je jedan od najiskrenijih i najodanijih članica HSS-a Marijana Petir kazala o Beljakovom ponašanju: „Takvo ponašanje je krajnje neodgovorno i ne ostavlja dobru sliku u javnosti niti o njemu niti o HSS-u. Naši članovi i birači su zbunjeni jer se često događa da stranačka tijela donesu jednu odluku a gospodin Beljak u javnosti prezentira svoj stav a ne sadržaj te odluke. To smatram krajnje problematičnim a takvo ponašanje stvara nepovjerenje i kod ostalih političkih čimbenika. Stranka koja je bila prepoznata po svojoj vjerodostojnosti i brizi za hrvatski narod pretvorena je preko noći u „stranku slučaj“. Želimo da se ovo stanje što prije razriješi kako opstojnost stranke ne bi bila ugrožena.

Najnoviji slučaj pritajenih Beljakovih naredbi je i Odluka o raspuštanju još jednog Općinskog odbora HSS-a, HSS-a Općine Majur u Sisačko moslavačkoj županiji.

Na čelu te općine i tajnica HSS-a Sisačko moslavačke županije je Klementina Karanović, koja je ostala zatečena još jednim u nizu ispada Beljakovih poltrona.

Ona kaže da je zanimljivo što odluka o raspuštanju Općinske organizacije HSS-a Majur ima datum od srijede 16. studenoga, a potpisao ju je “ovlaštenik”, iako je informacija o raspuštanju stigla još dan ranije sa sjednice Predsjedništva HSS-a kojem bi se trebali na istu žaliti?!

„Zanimljivo je da je odluka o raspuštanju HSS-a OO Majur dostavljena mailom, uz dopis da će original doći poštom, a upućena je na OO HSS Majur, Predsjednica. Već ranije sam obaviještena da je protiv mene pokrenut postupak zbog političke odgovornosti, te da mi se produžuje suspenzija, što znači da ne smijem zastupati HSS OO Majur ili možda primitak ove odluke znači da nisam niti suspendirana niti pod postupkom budući da odluku o pokretanju postupka nisam nikad niti dobila? Članak na koji se poziva protustatutarno imenovani ovlaštenik, članak 33. stavak 1. Statuta kaže da „odbor županijske organizacije može“ raspustiti općinsku organizaciju i to jedino županijski odbor, ali budući da je županijski odbor već od ranije raspušten, Općinska organizacija HSS-a Majur ne može biti raspuštena na ovakav način. Nadalje, nisu dostavljeni nikakvi dokazi koji upućuju na našu krivu, te izgleda da smo optuženi i trebamo dokazivati nevinost, a ne suprotno. Odgovorno tvrdim da je organizacija HSS-a Majur uvijek radila na korist stranke i vrijednosti koje HSS treba zastupati, a to su poštenje, rad i rješavanje problema stanovnika, a upravo to ja kao načelnica Općine Majur i moj zamjenik, iz redova HSS-a, svaki dan dokazujemo životom i radom na našem siromašnom području“- kazala je za Hrvatsku Danas Klementina Karanović.

Ako netko priželjkuje, ima primisli ili tajno vjeruje da bi HSS morao (a sigurno neće) nestati sa hrvatske političke scene gadno se vara, no ako bi se to u pomućenim umovima pokušalo provesti, trebalo bi to, pobogu, učiniti na dostojanstven, civilizirani i politički osmišljen način, a ne na način kako to „alatom za provalu“ radi Krešo Beljak & company. Bio bi to tek jedan u nizu pokušaja da se zatre sjeme najstarijoj hrvatskoj političkoj stranci na čemu bi likovali duhovi iz prošlosti, i današnje pristaše jugoslavenskog i komunističkog miljea.

You may also like