Gazpromu u drugom kvartalu prepolovljena dobit

Pandemijska cijena
Ruski proizvođač prirodnog plina Gazprom u ponedjeljak je objavio da mu je neto dobit u drugom tromjesečju prepolovljena zbog nižih cijena i manje potražnje za energentima pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije.

Neto dobit iznosila je 149,2 milijarde rubalja (2 milijarde dolara). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 300 milijardi rubalja. U prvom ovogodišnjem kvartalu Gazprom je poslovao s gubitkom od 116 milijardi rubalja, navodi Reuters. Prihodi su mu u razdoblju od travnja do lipnja pali gotovo 35 posto, na 1,16 bilijuna rubalja.

U prvoj polovini godine prihodi od prodaje u Europi smanjeni su za 47 posto, na 756,3 milijarde rubalja (10,3 milijarde dolara). Uz oštar pad potražnje, ruske su tvrtke pogođene i slabljenjem domaće valute, što povećava njihov dug iskazan u stranoj valuti.

Gazprom je ipak uspio poslovati s dobiti u drugom tromjesečju, a financijski direktor Famil Sadigov tvrdi da se situacija u trećem kvartalu poboljšala, dodajući da su u Europi cijene plina premašile 100 dolara za 1000 prostornih metara.

You may also like

0 comments