Gazprom u Europi stvara nove strateške saveze

S talijanskim Enijem se razvija suradnja na plinovodima i LNG-ju, a s njemačkim BASF-om na proizvodnji ugljikovodika. Ruska plinska tvrtka Gazprom i talijanska energetska tvrtka Eni potpisali su sporazum o razumijevanju o proširenju suradnje u energetskom sektoru. Istodobno su čelnici Gazproma i njemačke kemijske industrije BASF razgovarali o napretku na zajedničkim projektima za proizvodnju ugljikovodika u Rusiji.

Sporazumom s ENI-em se predviđa suradnja u realizaciji južnog koridora kojim bi se ruski prirodni plin doveo do kupaca na europskim tržištima, uključujući Italiju, izmjena rusko-talijanskih plinskih ugovora i suradnja u području ukapljenog prirodnog plina (LNG).
Teme razgovora s BASF-om su bila razvoj proizvodnje prirodnog plina na poljima Južnoruskoje, Akimov blok 1A i 4A i Urengoj blok 5A. Tako je istaknuto da je proizvodnja na Južnoruskom polju premašila 215 mlrd. m3plina od početka eksploatacije. Razgovaralo se i o napretku projekta Sjeverni tok 2, koji vodi Gazprom i u kojem također sudjeluje BASF, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like