Gazprom spreman raditi na Turskom toku

Putin i Erdogan razgovarali o konačnoj uspostavi odnosa između dvaju država. Na summitu u Moskvi, vođe su potvrdile i spremnost realizacije osnovnih rusko-turskih gospodarskih projekata.

Po riječima predsjednika Putina, ruski koncern “Gazprom” već je spreman položiti cjevovod Turski tok po dnu Crnog mora. “Rosatom” počinje graditi nuklearnu elektranu “Akkuju”. U području gospodarstva, Ankara i Moskva dogovorile su osnivanje zajedničkog investicijskog fonda vrijednosti milijardu američkih dolara.

Poslije pregovora u Kremlju, Erdogan je dao izjave koje se tiču Kurda, koje nije prokomentirao sa svojim ruskim kolegom. Turski vođa je rekako kako kurdske organizacije koje službena Ankara klasificira kao terorističke bi morale prestati sa svojim djelovanjem u Rusiji. Godinu dana ranije, u Rusiji je otvoreno prvo predstavništvo Sirijskog Kurdistana.

Sjemon Bagdasarov, ravnatelj Centra za proučavanje Bliskog Istoka i Srednje Azije rekao je za RBTH Hrvatska, kako je sada očigledno što hoće Erdogan – njemu smetaju sirijski Kurdi, koji su usko vezani s Kurdima u Turskoj koje turske vlasti optužuju za separatizam. Sirijski Kurdi imaju jako političko predstavništvo i kvalitetne vojne formacije. Stručnjak smatra kako Rusija ne mora ići na ruku zahtjevima Ankare i uskratiti podršku Kurdima, iako im glavnina pomoći ne dolazi od Moskve, nego od Zapada. Ako Moskva “razmijeni” sirijske Kurde za cjevovod i nuklearnu elektranu, Rusija bi mogla pokazati svoju slabost”, upozorava stručnjak.

Po mišljenju Irine Zvjageljskoje, profesora Katedre za istočne studije pri moskovskom sveučlištu, rasprava oko statusa Kurda se nastavlja. Rusija ustraje na svojoj poziciji, koja se očituje u činjenici da su Kurdi prisutni na međusirijskim pregovorima u Ženevi kao samostalna politička jedinica, protiv čega je, naravno, Ankara.
Stručnjak isto tako naglašava kako se osim kurdskog problema na pregovorima dvaju strana i zasjedanju Vijeća sigurnosti, raspravljalo i o mogućnosti isporuke sustava S-400 Ankari. Prema informacijama iz medija, rasprava oko tog pitanja povela se tokom sastanka Erdogana i Putina.

You may also like

0 comments