Gazprom smanjio izvoz plina turskim tvrtkama

Ruski energetski gigant Gazprom smanjio je zalihe prirodnog plina turskim privatnim kompanijama za 10 posto, zbog spora s cijenama, kazali su  iz turskog Ministarstva energetike za agenciju Reuters.

Turske kompanije odbile su platiti novi račun koji je poslao Gazrpom s višim cijenama, nakon što je prvobitni dogovor o smanjenu cijena za 10,25 posto ukinut. Izvori u industriji kažu da Turska nije tražila dodatne zalihe plina od nekih drugih kompanija.

U siječnju 2016. godine šest privatnih truskih kompanija priopćilo je da je Gazprom ukinuo popust od 10,25 posto koji se primjenjivao od početka 2015. godine. U prvom kvartalu 2015. godine Gazprom je pristao sniziti cijene prirodnog plina kojeg je prodavao privatnim kompanijama u Turskoj sa 374 dolara na 300 dolara za 1.000 kubnih metara, dok su cijene u drugom kvartalu pale na 260 dolara.

Šest turskih kompanija – Enerco Enerji, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Shell, Batı Hatti i Kibar Enerji – godišnje uvoze 10 milijardi kubnih metara plina iz Rusije prema ugovoru potpisanom 2012. godine. Osim ovih privatnih kompanija, državna korporacija BOTAŞ Patroleum također kupuje gas iz Rusije, koji se uvozi plinovodom. Još jedan kupac je Ege Gaz, koji uvozi plin u formi tekućeg prirodnog plina.

Tako je 2014. godine Turska kupila približno 27,3 milijarde kubnih metara ruskog plina. Trgovina prirodnim plinom između Turske i Rusije postala je sporna nakon turskog obaranja ruskog Su-24 lovca u studenom prošle godine, jer je avion narušio zračni prostor Turske u blizini granice sa Sirijom. Političke tenzije nakon incidenta popraćene su i ekonomskim sankcijama.

You may also like

0 comments