Gazprom proširuje konzorcij za Sjeverni tok

Ruski plinski div Gazprom objavio je da s njemačkim BASF-om razmatra mogućnost njegova uključenja u projekt proširenja plinovoda Sjeverni tok. Aktualni su Gazpromovi partneri u projektu gradnje plinovoda od Rusije do Njemačke godišnjeg kapaciteta 55 milijardi prostornih metara, kojim bi se udvostručio kapacitet Sjevernog toka, nizozemski Shell, njemački E.ON i austrijski OMV.

Kompanije su potpisale memorandum o razumijevanju o suradnji na tom projektu sredinom lipnja. Jučer su se predstavnici ruskog Gazproma prema priopćenju sastali u Berlinu s predstavnicima BASF-a. Detalji sastanka nisu navedeni. Odvojeno je iz Gazproma priopćeno i da su se jučer u Berlinu sastali i s predstavnicima austrijskog OMV-a i raspravljali o formiranju zajedničke kompanije koja bi u budućnosti upravljala cjevovodom, te o mogućnosti OMV-ova vlasničkog udjela u toj kompaniji.

Iz BASF-a i OMV-a nisu željeli odmah odgovoriti na zahtjev za komentarom te informacije. BASF-ova naftna i plinska podružnica Wintershall priopćila je u lipnju da ne namjerava odustati od ulaganja u Rusiji i da želi proširiti poslovanje u toj zemlji unatoč napetim odnosima Moskve i Europe zbog Ukrajine. Gazprom je trenutno vlasnik 51 posto udjela u projektu Sjeverni tok 2.

You may also like