Gazprom prepolovio kapacitet Turskog toka

Gazprom pažljivo prati punjenje plinskih skladišta u Ukrajini te ističu da u slučaju neuobičajeno hladnog vremena problem s opskrbom plinom neće biti moguće izbjeći. Ključno će biti pronaći novac za plaćanje ruskog plina, jer tvrtka još nije primila uplatu Naftogaza za isporučeni plin.

Gazprom planira nastaviti s aukcijskom prodajom plina u Europi. Prvi čovjek tvrtke Aleksej Miller najavio je na plinskom forumu da bi do kraja godine trebala biti organizirana još jedna dražba na kojoj će tvrtka povećati količinu plina na prodaji na 6 mlrd. m3 plina. Kad je riječ o plinovodu Sjeverni tok 2 Miller je kazao da bi plinovod trebao biti izgrađen 2019., a kad je riječ o njegovoj opravdanosti naglasio je da se očekuje u narednih pet do sedam godina da manjak plina u Njemačkoj dosegnu 30 mlrd m3 plina godišnje. Taj bi plinovod trebao riješiti problem sigurnosti opskrbe i osigurati likvidnost tržišta, prije svega plinskog čvorišta Baumgarten. Gazprom još nije primio odgovor EK i njemačkog regulatora vezano za zahtjev za stopostotno korištenje plinovoda Opal.

Ruska plinska tvrtka Gazprom prepolovila je u svojim planovima transportni kapacitet plinovoda Turski tok, izjavio je njezin glavni izvršni direktor Aleksej Miller. Prvotno je bilo planirano da se njime transportira 63 mlrd. m3 godišnje, a sada se navodi 32 mlrd. m3 godišnje. Razlog za promjenu plana je namjera Gazproma da izgradnjom novih cijevi poveća transport plina preko plinovoda Sjeverni tok koji vodi plin izravno iz Rusije do Zapadne Europe. Promjena ovog plana neće utjecati na isporuke plina za Tursku, koja bi tim plinovodom trebala dobivati 16 mlrd. m3 godišnje, javlja turski dnevnik ‘Today’s Zaman’.

You may also like

0 comments