Gazprom odriče odgovornost za visoke cijene plina

Poruka iz kompanije

Gazprom ne zanimaju ni ultravisoke ni niske cijene i nije odgovoran za visoke cijene plina u Europi, izjavila je zamjenica predsjednika uprave i generalna direktorica Gazprom Exporta Elena Burmistrova na konferenciji o plinskom tržištu “Flame”, koja se održava od 2. do 4. studenoga u Amsterdamu.

Prema Burmistrovoj, Gazprom je izložen “nagađanjima i lažnim izvješćima” o svojim postupcima na tržištu plina i umiješanosti u poskupljenja. Kaže da takve tvrdnje ne iznose poslovni partneri i klijenti, nego “oni koji u najboljem slučaju imaju vrlo malo veze s plinskom industrijom”.

Burmistrova je kazala kako je ove godine naglo smanjen priljev LNG-a na europsko tržište, a smanjena je i vlastita proizvodnja plina te je “u tom kontekstu čudno čuti optužbe da su Gazpromovi postupci doveli do povećanja cijena plina u Europi”.

Dugoročni ugovori pružaju predvidljivost i štite od nestalnosti cijena, istaknula je Burmistrova i dodala kako prednost tih u odnosu na spot ugovore uviđaju i “glavni europski igrači” na plinskom tržištu.

Gazprom po njezinim riječima polazi od strategije da će proizvodnja i potražnja za plinom i u Rusiji i u svijetu rasti, pri čemu holding nema cilj “prodati što više plina u najkraćem mogućem roku”.

Ona smatra da će se fokus potrošnje plina pomaknuti, udaljavajući se od izravnog izgaranja kod industrijskih potrošača i primičući se proizvodnji vodika i električne energije.

You may also like