Gazprom ne kupuje opremu iz zemalja koje nameću sankcije Rusiji

Moskva – Ruska plinska tvrtka Gazprom planira proširiti program zamjene uvoza opreme i materijala od više od 400 inozemnih tvrtki, što bi moglo smanjiti narudžbe iz Rusije u visini 2,5 mlrd. dolara. 
Sada će se metalni proizvodi, strojevi i oprema  kupovati uglavnom od ruskih tvrtki, osim u slučajevima da u Rusiji nema proizvođača za tu vrstu opreme. Na toj ‘crnoj listi’ Gazproma nalaze se proizvođači iz 20-ak zemalja koje su donijele sankcije protiv Rusije i koje pogađaju Gazprom, između ostaloga, i iz SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Japana. Njih će, osim ruskih, zamijeniti i proizvođači iz Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Izraela i Argentine. Iako neki analitičari smatraju da će to negativno utjecati na realizaciju započetih projekata Gazproma, odluka o zamjeni dobavljača u skladu je s odlukom ruske vlade o antikriznom programu, u kojem važno mjesto ima preusmjeravanje narudžbi od inozemnih prema domaćim proizvođačima.
Istodobno je Gazpromova naftna podružnica Gazprom Neft poslala prvi komercijalni teret nafte tankerom zimi iz luke Novoportovskoje na poluotoku Jamal. Tanker sa 16 000 t nafte je u pratnji ledolomca krenuo prema europskim kupcima iz Arktičkog kruga trasom preko Sjevernog mora. Do kraja svibnja će tom trasom biti isporučeno ukupno 50 000 t nafte s Jamala. Radi se o novoj vrsti ruske lagane nafte Novy Port, koja ima manji udio sumpora (oko 0,1% ) od referentne ruske nafte Ural ili britanske nafte Brent, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

You may also like