Gazprom ne isključuje gradnju trećeg profila Sjevernog toka

Gazprom ne isključuje mogućnost izgradnje “Sjevernog toka 3”, ako Europskoj uniji bude potreban ruski plin, izjavio je zamjenik predsjednika odbora direktora ruske kompanije Aleksandar Medvedev
“Mi smo uvijek govorili da ćemo isporučivati onoliko plina koliko Europi bude potrebno. Imamo dovoljno potvrđenih zaliha, transport, gradimo nove transportne trase. Ako Europa kaže da joj treba i bude spremna da potpiše nužne ugovore, ne isključujem da će biti potrebni novi plinovodi, na primjer, ‘Sjeverni tok 3’”, rekao je Medvedev.

On je rekao za televiziju “Rusija 24” da je siguran da će udio “Gazproma” na europskom tržištu plina ostati na sadašnjem nivou, koji je više od 60%, prenosi “Sputnjik”. Njemačka je izdala sve dozvole za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, čija gradnja započinje uskoro.

Uskoro počinje s radom TANAP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon sastanka sa svojim azrbajdžanskim kolegom Aliyevim objavio je da će plinovod TANAP, koji će do Turske donijeti azerbajdžanski plin, s radom započeti već početkom lipnja, prije ugovorenog roka.

Taj plinovod, dugačak 1850 km do Turske će donijeti 6 milijardi m3 plina iz azerbajdžanskog obilnog polja Shah Deniz 2, a iznimno je bitan jer se na njega nastavlja plinovod TAP, koji će azerbajdžanski plin preko Grčke i Albanije dovesti do talijanskog tržišta. Riječ je o 16 milijardi m3 plina godišnje, odnosno 10 milijardi m3 za Europu, što će postupno rasti do 31 milijardu m3 plina godišnje.

TAP bi s radom trebao početi 2020., a za Hrvatsku je bitan jer se na njega treba nadovezati plinovod IAP, koji kroz Crnu Goru vodi do Hrvatske, koja bi konačno njime mogla iskoristiti mrtvu infrastrukturu u Dalmaciji. Ujedno, to su prve molekule plina koji će u Europu doći plinovodom, a da nisu ruskog podrijetla, što je iznimno važno za odnose na europskom energetskom tržištu plina, na kojem sa 65% udjela dominira Gazprom.

You may also like

0 comments