Vrijednost četiri kraka plinovoda iznosi 11,4 milijarde eura bez poreza na dodanu vrijednost, pri čemu je vrijednost prvog kraka 4,3 milijarde eura, izjavio je 10. kolovoza prvi zamjenik načelnika odjela za upravljanje projektima Gazproma Aleksej Serebjakov.

Tvrtka je prvi put službeno objavila troškove projekta Turski tok otkako je u prosincu 2014. godine njime zamijenila zatvoreni projekt Južni tok. Osim toga, ispostavilo se da je Turski tok 1,5 puta jeftiniji od svog prethodnika. Pri istom kapacitetu od 63 milijarde kubičnih metara troškovi Južnog toka su bili procijenjeni na 23,5 milijardi eura.

Po mišljenju analitičara, procjena vrijednosti Turskog toka je adekvatna i tvrtka bi mogla naći novac za projekt. Ali sve znamenke su zasad virtualne: rokovi izgradnje nisu jasni, konačni broj krakova plinovoda i dalje je neizvjestan, a ugovori s izvođačima radova nisu sklopljeni. “Mnogo ovisi o tome kako će realno proći izgradnja: ako se otegne, cijena projekta će porasti”, ističe Marija Belova iz Vygon Consultinga. Ona također pretpostavlja da cijena cijevi (oko milijardu eura), koje su kupljene prije godinu dana za Južni tok, najvjerojatnije nije uključena u ovu procjenu, piše Russia Beyond the Headlines.

Turski tok je projekt plinovoda kroz Crno more do europskog dijela Turske i dalje do granice s Grčkom. Projektiranje još nije završeno, dužina morske dionice bi trebala biti oko 910 kilometara, a kopnenog dijela preko turskog teritorija 180 kilometara. Planirana su četiri kraka kapaciteta po 15,75 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Prvi će biti namijenjen za potrebe Turske, a ostali za tranzit plina do EU.

Related Posts