Ruska plinska tvrtka Gazprom i najveća europska naftna i plinska tvrtka Shell usuglasile su se da počnu komercijalne pregovore o projektu izgradnje novog postrojenja za ukapljivanje prirodnog plina (LNG) na Baltiku.

Glavni izvršni direktor Gazproma, Aleksej Miller je izjavio kako je Shell strateški partner u projektu Sahalin-2 koji je najučinkovitija tvornica za proizvodnju LNG-a na svijetu te da se nada kako će Shell biti partner i na baltičkom projektu. On je namijenjen izvozu LNG-a na europsko i južnoameričko tržište, a trebao bi imati kapacitet od 10 mil. t LNG godišnje, s mogućnošću proširenja na 15 mil. t godišnje, a s radom bi trebao početi krajem 2018. godine, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

QNB je objavio da će se globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom povećati s 245 milijuna tona godišnje 2014. na 297 milijuna tona godišnje. Tri velika projekta nedavno su dovršena, više od 100 mil. t. godišnjih kapaciteta trenutno je u izgradnji, a 600 mil. t. se razmatra. “Ipak, izvjesnost tih projekata ugrožena je uslijed brojnih faktora, poput pada cijena nafte i cijena na LNG spot tržištu”, stoji u izvještaju QNB-a.

Poteškoću predstavlja usporavanje rasta kineskog gospodarstva, od kojeg se očekivalo da stvori veću potražnju a i troškovi izgradnje postrojenja više su se nego udvostručili u periodu 2007.-2013. u odnosu na periodu od 2000. do 2006. godine. Višak kapaciteta upućuje da bi tržište moglo biti suočeno s viškovima robe bar do 2020. godine, što obeshrabruje nove projekte. Uz to, kupci nevoljko ulaze u dugoročne ugovore za opskrbu plinom jer su cijene na spotu niže i padaju, a bez dugoročnih ugovora veći LNG projekti vjerojatno neće uspjeti “posložiti” financiranje, piše Gulf Times.

Related Posts