Gazprom i partneri osigurali završetak Sjevernog toka 2

Press služba
Gazprom i njegovi europski partneri osigurali su gotovo stopostotno financiranje dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji sada ima zaokruženu financijsku potporu za puštanje u rad, izvijestila je press služba projektne kompanije Nord Stream 2.

“Projekt Sjeverni tok 2 u potpunosti je financiran i ima sva potrebna financijska sredstva i financijsku potporu za puštanje plinovoda u pogon. Gotovo 100 posto potrebnih sredstava već su osigurali dioničari i financijski investitori”, priopćila je tvrtka.

Ranije u ponedjeljak, anglo-nizozemski Shell i austrijski OMV objavili su da su dovršili financiranje projekta. OMV je za financiranje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 dodijelio oko 729 milijuna eura. Shell nije otkrio iznos ulaganja, a press služba Wintershalla izvijestila je da je ta tvrtka uložila 730 milijuna eura. Financijski direktor Unipera Sasha Bibert objavio je 10. studenoga da je tvrtka uložila 700 milijuna eura za financiranje projekta Sjeverni tok 2, od obećanog iznosa od 950 milijuna eura. Taj se iznos nije promijenio od svibnja.

Projektom Sjeverni tok 2 predviđena je izgradnja dva cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubika na godinu, od ruske obale, preko Baltičkog mora do Njemačke. Trenutno je izgrađeno 93 posto plinovoda, no izgradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je švicarski Allseas odbio položiti cijevi zbog sankcija Sjedinjenih Država. Operator izgradnje Sjevernog toka 2 – Nord Stream 2 – najavio je 28. studenoga da će se izgradnja plinovoda nastaviti u prosincu ove godine te da će cijevi polagati brod usidren u isključivoj ekonomskoj zoni Njemačke, piše Pipeline and Gas Journal

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom i dvoznamenkastim padom prihoda, ističući slabljenje rublja u pandemiji koronavirusa i smanjenu potražnju i pac cijena plina.

Razdoblje od srpnja do rujna kompanija je zaključila s neto gubitkom od 251,3 milijarde rubalja (3,3 milijarde dolara), pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak. U prošlogodišnjem trećem tromjesečju poslovala je s neto dobiti od 211,8 milijardi rubalja.

Ruske kompanije zadužene u inozemnoj valuti posluju s gubitkom zbog slabljenja rublja u vrijeme pandemije koronavirusa. Gazprom navodi da je neto gubitak povezan s inozemnim valutama u razdoblju od srpnja do rujna iznosio 464,3 milijarde rubalja. U istom lanjskom razdoblju kompanija je u toj stavci bilježila dobit.

Prihodi su im potonuli 14 posto, na 1.400 milijardi rubalja, zbog smanjene potražnje i nižih cijena. Prodaja plina u Rusiji i u Europi smanjena je a prosječna izvozna cijena pala je s prošlogodišnjih 169,8 dolara na 117,2 dolara za tisuću prostornih metara plina.

Ruski državni div čini oko 34 posto europskog tržišta plina, podsjeća Reuters. U ponedjeljak navečer, viši menadžer tvrtke rekao je investitorima da je Gazprom ove godine u Europu i Tursku isporučio oko 171 do 172 milijarde kubičnih metara plina (bcm), otprilike u skladu s procjenama.

Obujam prodaje smanjen je u usporedbi s 2018. kada je kompanija na ta tržišta isporučila više od 200 milijardi kubičnih metara plina, a sličan je rezultat postigla i u prošloj godini. U kompaniji očekuju da će se prosječna izvozna cijena plina ove godine oporaviti na 128 do 130 dolara za tisuću prostornih metara. Tržište plina dotaknulo je dno u drugom tromjesečju i u trećem je tromjesečju pokazalo naznake održivog oporavka potražnje i cijena, navodi se u prezentaciji za ulagače.

You may also like

0 comments