Gazprom i Grčka dogovorili plinsku suradnju

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras i direktor ruske plinske tvrtke Gazproma dogovorili su se o osnivanju radne skupine za plinovod kojim bi se ruski plin transportirao preko sjeverne Grčke u Europu, objavila je grčka novinska agencija.

Agencija navodi da su se Cipras i Aleksej Miller dogovorili da će idućih mjeseci raditi na izradi “smjernica” koje će precizirati dužnosti obiju strana vezano za projekt vrijedan milijarde dolara. Izvori iz grčke vlade kažu kako se Atena nada da će sporazum biti potpisan uskoro. Razgovor s Milerom uslijedio je nakon što se Cipras u Moskvi nedavno susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio zainteresiranost Atene za sudjelovanje u projektu Turski tok.

Tim bi se plinovodom od 2017. ruski plin trebao transportirati u Europu preko Turske. Rusija je prošli tjedan opovrgnula njemačke medije koji su prenijeli da bi već u utorak mogla s Grčkom potpisati sporazum o plinovodu čime bi se u blagajnu vlade u Ateni slilo pet milijarda eura.Njemački časopis Der Spiegel objavio je, pozivajući se na visokog dužnosnika iz vladajuće grčke stranke Siriza, da bi predujam iz Rusije mogao biti spas za Atenu koja je u utrci s vremenom kako bi platila dospjelu tranšu zajma i tako izbjegla stečaj.

Prema tom sporazumu, Grčka bi dobila predujam iz Rusije na temelju budućih profita vezanih uz plinovod. Grčki ministar energetike rekao je prošli tjedan da bi Atena platila Moskvi nakon 2019., kada bi plinovod bio pušten u funkciju. (Agencije)