Gazprom će privatizirati srbijansku Petrokemiju

Ulaganje
Spremni smo razmotriti sudjelovanje na natječaju za Petrokemiju ako ga objavi Vlada Srbije, no odluka će ovisiti o ponuđenim uvjetima, rekao je Vadim Yakovlev, prvi zamjenik generalnog direktora Gazprom Nefta i predsjednik Odbora direktora NIS-a.

Naglasio je da se radi o ozbiljnoj odluci koju bi trebali dijeliti i dioničari NIS-a – Gasprom njeft i Republika Srbija. – Usvojili smo Strategiju razvoja i u ovom trenutku sudjelovanje u Petrokemiji nije njegov dio – rekao je Yakovlev.

– Rafinerija Pančevo i HIP Petrohemija povezani su u dijelu proizvodnje, pa nas zanima stabilno, pouzdano poslovanje i razvoj Petrohemije. Ovo je za nas prilika za učinkovitu prodaju dijela naših proizvoda iz Rafinerije Pančevo.

Yakovlev je rekao da kupovina Petrokemije u postojećem stanju kao ulaganja nema smisla, ali da treba razmotriti mogućnost modernizacije postrojenja.

– Ako Petrokemiju procijenimo kao posao u trenutnim uvjetima i situaciji, ulažući u Petrokemiju samo kako bi dobili povrat od poslovanja koji vodi sada, takve investicije neće biti učinkovite – rekao je Yakovlev.

– Petrokemija kao posao, kao objekt u koji trebamo ulagati, zasad nije zanimljiva. Možemo razmotriti nova ulaganja, posebno u izgradnju postrojenja za polipropilen. Riječ je o velikom projektu koji bi koštao oko 150 milijuna eura, pa je odluka za ulaganje ozbiljna. Ako NIS preuzme obveze ulaganja u ovaj iznos, tvrtka bi trebala biti u mogućnosti provesti projekt, biti odgovorna za njega i dobiti adekvatan prihod od izvršenih ulaganja, rekao je Yakovlev, prenosi E-kapija.

You may also like

0 comments