Gauck upozorio na njemačka ograničenja u broju izbjeglica

Njemački predsjednik upozorio je da postoje ograničenja glede toga koliko izbjeglica njegova zemlja može primiti dok se priprema za dolazak 800.000 ljudi ove godine, čime je pokazao da raste zabrinutost i na najvišoj razini oko toga kako se pobrinuti za toliki broj ljudi. “Mi želimo pomoći. Mi imamo veliko srce. Međutim, postoje granice do kuda možemo ići”, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Joachim Gauck, bivši aktivist za ljudska prava u komunističkoj istočnoj Njemačkoj.

“Naša mogućnost da prihvaćamo ljude je ograničena, iako još ne znamo gdje su te granice”, dodao je. Ta izjava predsjednika države, čija je uloga većinom ceremonijalna, ali njegove riječi imaju moralni autoritet, čini se opreznijom od izjava kancelarke Angele Merkel koja je rekla da se Njemačka može nositi s rekordnim priljevom migranata. Vlada nije željela izravno odgovoriti na Gauckovu izjavu, ali je stala u obranu svog upravljanja situacijom. “Njemačka vlada i kancelarka su uvjereni da treba pružiti zaštitu onima koji je trebaju, bilo radi progona zbog političkih razloga ili bijega od rata”, rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

Njemačka vlada planira izdvojiti pet milijarda eura viška prihoda ove godine za pokrivanje troškova zbrinjavanja tražitelja azila 2016., obećavajući da će njemački proračun i dalje biti uravnotežen. Po prijedlogu rebalansa proračuna, koji je Reuters u ponedjeljak dobio na uvid, njemačka vlada planira izdvojiti neočekivano visoke prihode od poreza i prodaje licenci za mobilne mreže u poseban fond. Taj će novac iduće godine biti isplaćen središnjoj vladi i 16 saveznih država kao pomoć za suočavanje s velikim priljevom migranata, kojih se samo ove godine očekuje 800.000.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble istaknuo je da iduće godine i dalje namjerava imati uravnotežen proračun, iako neki njemački zastupnici u tom sumnjaju. Njemačka ove godine očekuje uravnotežen proračun zahvaljujući snažnoj ekonomiji i većim poreznim prihodima. No, budući da izgledi za iduću godinu nisu toliko izvjesni, vlada će u utorak razmotriti rebalans proračuna u sklopu šireg paketa mjera za zbrinjavanje tražitelja azila. Po njemačkom zakonu, novac koji do kraja godine nije potrošen treba iskoristiti za otplatu duga. Umjesto toga, vlada želi višak prebaciti u 2016. radi pokrivanja troškova migracijske krize, od socijalnih stanova do zbrinjavanja maloljetnika bez pratnje, a da pritom ne upadne u deficit. Kancelarka Angela Merkel objavila je prošli tjedan da će vlada saveznim državama dati 670 eura mjesečno za svakog tražitelja azila kojeg prime.

Broj napada i drugih kaznenih djela počinjenih nad izbjegličkim centrima u Njemačkoj ove je godine više nego dvostruko veći nego 2014., objavila je u ponedjeljak njemačka policija. Njemačka ove godine očekuje rekordnih 800.000 migranata. Nezapamćen priljev stranaca izaziva socijalne napetosti i u nekim dijelovima zemlje prosvjede i napade na skloništa za azilante. “Zadnjih nekoliko mjeseci, kaznena djela uzdigla su se na novu razinu – i u smislu kvantitete i kvalitete”, kazala je Sandra Clemens, glasnogovornica Saveznog ureda kriminalistička policije (BKA).

Broj kaznenih djela protiv skloništa za azilante ove godine do sada iznosi 437, prema oko 200 koliko ih je zabilježeno 2014. , kazala je, dodajući da je najvećim dijelom riječ o nanošenju materijalne štete, grafitima ili verbalnim uvredama. Nasilnih napada bilo je 59, dok ih je prošle godine bilo 28. U to je uključeno 26 slučajeva podmetnutih požara. Policija je uhitila 20 sumnjivaca u vezi tih požara, kazala je. Ukupno je identificirano 500 sumnjivaca zbog napada na centre za azilante. Većinom su to muškarci u dobi od 18 do 25 godina, koji često žive u istom gradu u kojem su počinjeni napadi, dodala je.

You may also like

0 comments