Gatesovi ove godine ulažu u energetsko čudo

Ako biste mogli imati jednu supermoć, kojabi to bila, pitali su nas nedavno srednjoškolci u Kentuckyju. Pitali su nas i koje su nam omiljene vrste pahuljica, koja bismo životinja bili, no pitanje o supermoćima bilo nam je najdraže. Dali smo iduće odgovore: više vremena (Melinda Gates) i više energije (Bill Gates).

Otprilike tako su Bill i Melinda Gates počeli svoje ovogodišnje tradicionalno pismo u kojemu navode prioritete kojima će senjihova zaklada Bill i Melinda Gates baviti ove godine. Lani je prioritet bila eliminacija bolesti, a ove godine vrijeme i energija, prenosi Jutarnji list.

Osnovna je poruka da čak 18 posto svjetskog stanovništva i dalje nema pristup električnoj energiji. Ti ljudi, tvrde Gatesovi, zaslužuju pristup jeftinoj, čistoj energiji. Upravo je dio očistoj energiji jako bitan – nužna je eliminacija emisi-a ugljičnogdioksida, glavnog uzroka klimatskih promjena, koji bi se do kraja stoljeća trebao svesti na nulu kako bi se izbjegle dramatične klimatske promjene. Da bi se to ostvarilo, bit će potrebno “energetsko čudo”. No, to ne znači da se ono ne može dogoditi.

You may also like

0 comments