Garašić savjetovala Ramljaku da se dobro osigura

Vladin povjerenik za Agrokor je Ante Ramljak, postignut je dogovor s dobavljačima i bankama, odblokirani su računi većine kompanija iz sastava Agrokora, standstill više ne postoji, na Ustavni sud je stigao i prvi zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. lex Agrokor.

Gosti urednika i voditelja Domagoja Novokmeta bili su: Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede (HDZ), prof. dr. sc. Jasnica Garašić, Pravni fakultet u Zagrebu, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić Ekonomski fakultet u Zagrebu, Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora. Prvi novci će malim dobavljačima ubrzo stići, možda i ovaj tjedan, rekao je Mato Brlošić. Otkrio je da postoji konsenzus oko toga da mali dobavljači prvi dobiju svoja potraživanja. Kazao je da dobavljači ne mogu dugo izdržati i da kroz dva- tri dana očekuju sastanak s upraviteljem Agrokora.

Vlada je bila potpuno jasna kad je rekla da svi oni dugovi, koji su nastali vezano uz Agrokor, jesu dugovi Agrokora i Vlada se prema njima tako ponaša, tvrdi ministar. Kazao je da su bankari na sastanku bili vrlo kooperativni. Smatra da je situacija daleko od idealne, ali i da se novom likvidnošću može krenuti prema normalizaciji i restrukturiranju tvrtke.

Jasnica Garašić kazala je kako je sve skupa pravno gledano jedna velika katastrofa. Današnje otvaranje postupka je početak velikih pravnih dilema, posebno kada se uzmu u obzir strani vjerovnici, smatra. Pitanje je kako će oni biti zadovoljni sa time da se neke vjerovnike namiruje, a neke ne. Smatra da bi se trebali prestati ponašati kao da sami donosimo naše zakonodavstvo i početi gledati što se po tom pitanju događa u Europskoj uniji. Pitanje je priznanja takvog postupka vani, a ovdje se radi o društvima koja sva više- manje imaju imovinu i vani, pojasnila je Garašić.
Ja mogu samo savjetovati gospodinu Ramljaku da se dobro osigura jer sam sigurna da će tu biti različitih zahtjeva za štetom.

Ljubo Jurčić složio se s Garašić i još nadodao kako smatra da povjerenik neće moći puno napraviti. Smatra da Lex Agrokor daje šansu i mogućnost, a hoće li se ona iskoristiti ovisi o tome hoće li se postići nagodba. Za 150 milijuna eura za Agrokor smatra da je samo kratkoročno rješenje kako bi se došlo do daha. Sustav Agrokor nije održiv i tih 150 milijuna će se utopit u tu rupu i za mjesec dana ćemo opet imati minus.

Da se zakon nije donio i počeo primjenjivati, kroz desetak dana bismo imali potpuni kolaps gospodarskog sustava, kazao je Tolušić. Ministar je komentirao i izjave kolega Šprlje i Orepića o traženju krivca za slom Agrokora- institucije će raditi svoj posao, a ja ovaj postupak ne bih koristio u predizborne svrhe. Jurčić smatra da ministri o tome ne bi trebali pričati, nego provoditi zakon.

Gosti su otkrili i kakav ishod cijele situacije očekuju. Brlošić kao vlasnika Agrokora u budućnosti priželjkuje domaćeg čovjeka. Kad smo ulazili u EU, rekao sam da 5 godina nakon ulaska nijedna kvalitetna kompanija više neće biti hrvatska, kazao je Jurčić. Tolušić je na kraju rekao kako je Vlada postupila brzo, efikasno i odgovorno, piše Hrt.

You may also like