Home Hrvatska Gaf slovenskog suca, prenosio povjerljive odluke slovenskoj vladi. Je li trgovao utjecajem?

Gaf slovenskog suca, prenosio povjerljive odluke slovenskoj vladi. Je li trgovao utjecajem?

by admin

Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) ide Sloveniji.

Sekolec je kontaktirao Simonu Drenik 5. studenoga 2014. godine te se potužio da je granica na kopnu još otvorena, te da nije zadovoljan tijekom rasprave. No, piše Večernji list pozivajući se na transkripte, tada izriče znakovitu rečenicu predsjednika suda Gilberta Guillaumea. Rekao je: “Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali navaljivati na kopnu”, kazao je Sokolec u telefonskom razgovoru, a isto je ponovio i u siječnju ove godine. “Mene je predsjednik već pritisnuo i rekao da ne navaljujem s tim (kopnenom granicom). On ima u glavi jednostavno rješenje:  vi dobijete otvoreno more, ali tu , ali tu (kopno) ne radite nikakve poteškoće”, rekao je Sokolec u razgovoru u siječnju ove godine.

Tako zapravo ispada da će, ako su teze iz transkripata točne, arbitraža uzeti za relevantan sporazum Račan – Drnovšek, kojim je tadašnji premijer Ivica Račan prepustio Sloveniji dio hrvatskog teritorija. Podsjetimo, godine 2001. su premijeri Ivica Račan (SDP) i Janez Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi skoro 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom.

Hrvatski parlament je Sporazum odbio a potpis opunomoćenika hrvatske vlade Olge Kresović-Rogulja je proglašen parafom bez pravnog značenja. Slovenska strana pak smatra paraf kao puno prihvaćanje Sporazuma i hrvatski stav smatra neozbiljnim. Nakon toga je u Piranskom zaljevu došlo do serije incidenata između slovenskih policijskih plovila i hrvatskih ribara.

Related Posts