G7 započeo konferenciju o stranim borcima u Islamskoj državi

Ministri unutarnjih poslova država članica G7, okupljeni na talijanskom otoku Ischia, u petak su prvu raspravu posvetili terorističkoj prijetnji stranih boraca koji se, nakon pada njihovih uporišta u Iraku i Siriji, nalaze u bijegu.
Nakon oslobađanja Rake, bivšeg uporišta Islamske države (IS) u Siriji, svijet se pita što je sa sudbinom 25.000 do 30.000 stranih boraca, od kojih je 5000 iz Europe, koji bi se mogli raspršiti diljem svijeta.

Krajem jutarnjeg dijela sastanka, ministri će raspravljati o borbi protiv “terorizma” na internetu, u nazočnosti predstavnika četiriju internetskih divova – Googlea, Facebooka, Twittera i Microsofta.

“Naš je cilj veliko savezništvo vlada i internetskih pružatelja usluga. Treba pronaći način da se intervenira bez da se dovede u pitanje velika demokratska otvorenost koju omogućuju društvene mreže”, kazao je talijanski ministar Marco Minniti.

Minniti je na vulkanskom otoku, nasuprot Napulja, ugostio svoje kolege iz Kanade, Francuske, Japana, Velike Britanije, SAD i Njemačke te europske povjerenike Dimitrisa Avramopulosa, zaduženog za migracije, i Juliana Kinga zaduženog za sigurnost, kao i glavnog tajnika Interpola Jurgena Stocka.

You may also like

0 comments