G7: SAD-u potrebno više vremena za energetsku politiku

Ministri energetike Skupine sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) nisu uspjeli u ponedjeljak dogovoriti zajedničku izjavu s dvodnevnog summita u Italiji zbog toga što Sjedinjene Države još nisu odlučile o svojoj energetskoj politici.

Italija, domaćin sastanka G7, priopćila je da su se svi sudionici skupa osim Sjedinjenih Država dogovorili da će podržati Pariški sporazum kako bi se spriječilo daljnje globalno zagrijavanje. Sjedinjene Države su u postupku razmatranja mnogih svojih politika pa tako i energetske. Po najavama Bijele kuće, američki predsjednik Donald Trump donijet će stajalište o Pariškom sporazumu do kraja svibnja.

Pariški sporazum globalni je sporazum o klimatskim promjenama koji je krajem 2015. godine potpisalo više od 190 zemalja nakon dugih godina teških pregovora. Sporazum uključuje akcijski plan kojim se globalno zatopljenje treba ograničiti na razinu znatno manju od 2 stupnja Celzijevih. Obuhvaća razdoblje od 2020. nadalje.

Trumpova administracija priopćila je u ožujku da će prije sastanka čelnika G7 na Siciliji u svibnju odlučiti o tome hoće li se povući iz tog sporazuma. Trump je krajem ožujka potpisao uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana “Clean Power” svoga prethodnika Baracka Obame, koja termičkim elektranama nalaže smanjenje emisija CO2. Tom je prigodom u kratkoj izjavi u sjedištu Agencije za zaštitu okoliša (EPA), u kojoj niti jednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena, naglasio da “želi završiti rat protiv ugljena”.

Trumpova administracija drži da Obamini propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju rad rudara i radnika na crpljenju nafte. Američki predsjednik želi povećati domaću proizvodnju energenata i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Najavom “novog doba” u energetskom sektoru u Sjedinjenim Državama, Trump je inzistirao na potrebi ukidanja uredbi o okolišu koje su “nepotrebne i uništavaju radna mjesta”. Sjedinjene Države su iza Kine drugi najveći onečišćivač po količinama emisija plina s učinkom staklenika.

Sjedinjene Države i Velika Britanija predvodile su pozive Rusiji na sastanku G7 da prestane podržavati režim sirijskog predsjednika Bašaru al Asada, kojega Zapad okrivljuje za kemijski napad na civile. Sjedinjene Države neće dopustiti da “zločini protivi nevinih bilo gdje u svijetu” prođu nekažnjeno, izjavio je američki državni tajnik Rex Tillerson prije početka sastanka G7 na komemoraciji u toskanskom selu Sant’Anna di Stazzema gdje je počinjen nacistički masakr za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je novinarima po dolasku na dvodnevni sastanak u Italiju da je ugled Rusije ukaljan zbog njezine potpore Asadu i dao je naznake, zajedno s Kanadom, da bi se mogle pojačati sankcije protiv Moskve ako ga nastavi podupirati. Johnson je kazao da će razmotriti uvođenje sankcija protiv “nekih pojedinaca iz sirijske vojske i nekih pojedinaca iz ruske vojske”.

Nakon susreta s Tillersonom Johnson je je izjavio: “Ono što pokušavamo učiniti je dati Rexu Tillersonu najjasniji mogući mandat od nas kao Zapada, Ujedinjenog Kraljevstva, svih naših saveznika ovdje, da kaže Rusima ‘izbor je vaš: ostanite uz tog čovjeka, ostanite uz tog tiranina, ili radite s nama kako bi pronašli bolje rješenje'”.

Šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel pozvao je Rusiju da prestane podržavati Asada i udruži snage sa Zapadom u pokretanju političkog procesa kako bi se okončao šestogodišnji rat u Siriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je kritizirao zračni udar na sirijsku zračnu bazu prošli tjedan nazvavši ga “agresijom na suverenu državu”. Putin se neće u srijedu sastati u Moskvi s Tillersonom, koji dolazi u prvi posjet Rusiji otkako je preuzeo dužnost američkog državnog tajnika, vjerojatno zbog napetosti oko Sirije.

Godine 2014. tadašnji G8 suspendirao je sudjelovanje Rusije zbog aneksije Krima i tako postao G7. Na dnevnom redu sastanka G7 u talijanskom gradiću Lucci je i Sjeverna Koreja u jeku američke odluke da pošalje nosače zrakoplova nedaleko od Korejskog poluotoka kao odgovor na raketni pokus Pjongjanga prošli tjedan, uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Italija je kao domaćin susreta G7 sjevernokorejsku “alarmantnu ekspanziju balističkih i nuklearnih sustava” prozvala “zabrinjavajućom”. G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države, a skupu nazoče i predstavnici Europske unije.

You may also like