FT: Otpis dugova je predizborni potez

Ugledni britanski dnevnik Financial Times u ponedjeljak u članku o Hrvatskoj piše o odluci hrvatske vlade da 60 tisuća najsiromašnijih hrvatskih državljana oslobodi plaćanja dugova koji ne prelaze 35 tisuća kuna, napominjući da analitičari to smatraju populističkim predizbornim potezom uoči parlamentarnih izbora.

U članku pod naslovom “Otpis dugova za siromašne povezan je s izborima” se navodi da program “novi početak”, koji je u Hrvatskoj počeo u ponedjeljak, prisiljava lokalne vlasti, komunalne tvrtke, telekome, porezne vlasti i banke da prebrišu dugove nekim Hrvatima na vlastiti trošak. Autor ističe da je hrvatski premijer Zoran Milanović tu mjeru s kreditorima dogovorio prošlog mjeseca, a objavio je nekoliko dana nakon što je kandidat njegova SDP-a izgubio na izborima za predsjednika države, održanim u siječnju.

Pozivajući se na rezultate ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Ipsos Puls u prosincu, Financial Times svoje čitatelje upoznaje s podatkom da je potpora Milanovićevoj stranci za 8 posto manja od one koju uživa oporbena Hrvatska demokratska zajednica. Spominjući da premijera ove godine očekuju parlamentarni izbori, Financial Times navodi da analitičari odluku o otpisu duga tumače kao potez kojim želi privući glasove birača. “To je klasični primjer populizma uoči parlamentarnih izbora”, prenosi FT izjavu glavnog ekonomista grupacije Standard Bank Plc Timothyja Asha. Britanski dnevnik također prenosi ocjenu analitičara da će ta mjera preopteretiti lokalnu samoupravu i komunalne tvrtke te izazvati reakciju neredovitog plaćanja obveza kod drugih poreznih obveznika i klijenata.

“Pristojni ljudi koji redovito plaćaju svoje obveze već i sad podnose vrlo težak porezni teret u ovoj zemlji, koji će ovakvom odlukom postati još teži. Jedino što mogu učiniti je razmisliti o tome hoće li redovito plaćati i ubuduće”, ocijenila je ravnateljica Instituta za javne financije u Zagrebu Katarina Ott, kako prenosi FT.

You may also like