Home Energetika FT: Njemačka vlada od energetskih kompanija traži milijarde za dekomisiju

FT: Njemačka vlada od energetskih kompanija traži milijarde za dekomisiju

by Energypress.net

Njemačka Vlada zatražit će od tamošnjih elektroenergetskih tvrtki da u državni fond za dekomisiju nuklearnih elektrana uplate 23,3 milijarde eura, objavila je njemačka nuklearna komisija.

Nuklearna komisija sastoji se od 19 stručnjaka koji su šest mjeseci radili na iznalaženju rješenja kako podijeliti troškove dekomisije nuklearnih elektrana između države i elektroenergetskih kompanija. Cilj je bio dobiti fer dogovor koji ne predstavlja velik financijski teret za kompanije, ali ni za porezne obveznike.

Takav prijedlog komisija je donijela jednoglasno, a tvrtke u fond trebaju uplatiti gotovinu. Inicijalno, govorilo se o ukupnim troškovima dekomisije na razini 38 milijardi eura, a prema novom prijedlogu obveze bi se razdijelile: 20 mlrd. eura pokrilo bi troškove dekomisije reaktora, a 17 milijardi eura utrošilo bi se u skladištenje otpada. Dodatno, komisija je predložila da tvrtke plate “premiju za rizik” na razini 35% kako bi se pokrila razlika između njihovih davanja i stvarnih troškova prijelaznog i trajnog skladištenja otpada. Ukupno, to bi iznosilo 23,3 milijarde eura. E.On, RWE, EnBW i Vattenfall time će biti oslobođeni brige za skladištenje radioaktivnog otpada, koje je puno kompleksnije, skuplje i dugotrajnije od nuklearne dekomisije, piše Energetika-net.

Ta vijest dovela je do rasta cijena dionica tih kompanija, nakon mjeseci neizvjesnosti, no RWE i E.On odmah su odbili takvu financijsku ponudu, kazavši da predstavlja “prevelik teret na njihove ekonomske mogućnosti”, te da prijedlog odbijaju zbog “osjećaja odgovornosti prema zaposlenicima, kupcima i investitorima”. Analitičari smatraju da je suma od 23,3 milijarde eura “najgori mogući scenarij”, koji tvrtke vjerojatno ne bi uspjele otplatiti u cijelosti. Prijedlog će biti poslan njemačkoj vladi i vjerojatno će biti pretočen u zakon početkom iduće godine, objavio je FT.

Related Posts