FT je prodan za 1.3 milijarde dolara Japancima

Britanska izdavačka tvrtka Pearson objavila je u četvrtak da je Financial Times grupu prodala japanskoj medijskoj kompaniji Nikkei za 1,3 milijarde dolara u gotovini. Špekulacije da Pearson razmatra prodaju uglednog poslovnog lista Financial Timesa (FT), koji posluje već 127 godina, pojavila se u ponedjeljak.

“Pearson je bio ponosni vlasnik FT-a gotovo 60 godina. No, dosegnuli smo ključnu točku promjene, potaknutu eksplozivnim rastom ‘mobilnoga i društvenoga’. U tom novom okruženju, najbolji način da se osigura FT-u novinarski i komercijalni uspjeh jest da bude dio globalne kompanije koja se bavi digitalnim vijestima”, izjavio je izvršni direktor Pearsona John Fallon. Dogovorena prodaja ne uključuje 50-postotni udjel Perasona u The Economistu, niti londonski ured FT-a.

Ranije se špekuliralo da je naizgledniji kupac FT-a njemačka izdavačka kuća Axel Springer, a spominjali su se i Reuters te Bloomberg. Nikkei je najveća azijska nezavisna medijska grupa koja se bavi poslovnim vijestima, a glavni proizvod joj je najčitaniji japanski poslovni dnevni list Nikkei, no ima i niz operacija od izdavanja knjiga i magazina do digitalnim medija i televizijskog programa.

You may also like