FT: Gazprom spreman sam ući u financiranje projekta Sjeverni tok 2.0

Nakon što su Gazpromovi partneri pod pritiskom Poljske prošli tjedan odustali od projekta Sjeverni tok 2, prema saznanjima FT-a, Gazprom sam planira pokrenuti izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke vlastitim financijskim sredstvima.

Novi plinovod procijenjen je na između osam i 11 milijardi USD, što je ogroman, ako ne i nedostižan financijski pothvat za ruski Gazprom, pritisnut inozemnim sankcijama. Grupa privatnih tvrtki Engie, OMV, Winterhall, Shell i Uniper su zbog odluke poljskog antimonopolnog ureda odustali od daljnjeg sudjelovanju u ovom projektu koji je i od strane Europske komisije prepoznat kao moguće sredstvo političkog pritiska usmjereno na Poljsku, ostale članice Višegradske skupine i Ukrajinu.

Takvom odlukom Poljske tvrtke zainteresirane za gradnju plinovoda neće moći aplicirati za građevinsku dozvolu. Poljskoj je u interesu da se projekt ne realizira radi njihovog LNG-terminala u Swinousceu, a tamošnja vlada je rekla da će novi plinovod dovesti do poplave plina inozemnih tvrtki na tržištu, a ojačao bi u Gazpromovu poziciju u Poljskoj, javljaju strani mediji. Ovaj odustanak od projekta su potvrdili iz ruskog Gazproma. Tvrtka Nord Stream 2 AG koja je u 100%-om vlasništvu Gazproma odlučila je samostalno provesti ovaj projekt.

You may also like