FSB spriječio teroristički napad na Turski tok?

Fantazija ili stvarnost

Ruska sigurnosna služba je priopćila kako je spriječila planirani teroristički napad na infrastrukturu za isporuku energije u Tursku i Europu, što je izazvalo zabrinutost oko opskrbe regije.

Federalna služba sigurnosti (FSB) “spriječila je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše diverziju i teroristički napad u objektu naftno-plinskog kompleksa koji opskrbljuje Tursku i Europu energijom”, navodi se u priopćenju objavljenom na njihovoj web stranici u četvrtak. Uhićen je ruski državljanin za kojeg ruska državna sigurnosna služba tvrdi da je regrut ukrajinske specijalne službe.

Tržište plina posebno je osjetljivo na ovakva kretanja jer je Moskva u prošlosti koristila poremećaje u energetskoj infrastrukturi kako bi opravdala ograničenja opskrbe. Cijene plina u Europi jutros su oscilirale u oba smjera te su oko 10:41 u Amsterdamu bile 2,8 posto više.

FSB nije dao nikakve detalje o infrastrukturi za koju tvrdi da je bila meta. Jedina ruta kroz koju ruska energija prolazi u Tursku i Europu je Turski tok, plinovod preko Crnog mora. Tok prenosi energent i nekolicini europskih država, uključujući Srbiju i Mađarsku, koje se smatra “prijateljima” Moskve.

“Komentare takve prirode tržište tretira s velikom rezervom”, rekao je Tom Marzec-Manser, voditelj plinske analitike pri ICIS-u u Londonu. Potencijal za daljnje poremećaje u opskrbi iz Moskve drugim rutama, ne samo ključnim plinovodom Sjeverni tok koji je trenutno zatvoren, već se odrazio na rast cijena u kolovozu, rekao je. Povrh toga, Turski tok opskrbljuje tržišta EU-a koja nemaju toliko veliki utjecaj na terminske cijene u usporedbi s onima u Sjeverozapadnoj Europi.

Ruski dobavljač plina Gazprom PJSC nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Rusija je već smanjila isporuke Europi kroz glavne cjevovode, ostavljajući Turski tok i ograničene tranzitne tokove preko Ukrajine kao jedine preostale rute. To je oko 80 milijuna kubičnih metara plina, ili tek oko 20 posto uobičajenog ruskog izvoza na kontinent, piše Bloomberg Adria.

You may also like