Frontex kritizira djelovanje NGO-a

Čelnik Frontexa Fabrice Leggeri kritizirao je nevladine organizacije koje pomažu migrantima u moru kod Libije ocijenivši da potiču trgovinu ljudima i da loše surađuju s policijom, prema razgovoru objavljenom u ponedjeljak.

“Treba dovesti u red sadašnje mjere spašavanja u moru kod Libije”, ocijenio je Leggeri za njemački dnevni list Die Welt i podsjetio da 40 posto akcija pomoći izvode privatni brodovi, a ne međunarodne misije raspoređene u Sredozemnom moru.

Šef europske agencije drži da ne treba podržavati djelovanje kriminalnih mreža i krijumčara u Libiji preuzimanjem migranata sve bliže libijskim obalama.

“Takva strategija navodi krijumčare da ukrcavaju sve više migranata na neprikladna plovila, bez dovoljno vode i goriva”, rekao je Leggeri.

Ta kritika izravno je usmjerena na nevladine organizacije, iako one nisu imenovane, jer Frontex djeluje na vanjskim granicama Europske unije, tj. na pučini kod Italije i blizu grčkih otoka Egejskog mora, ali ne pred libijskom obalom.

Čelnik Frontexa izrazio je i žaljenje zbog loše suradnje nekih NGO-a s obalnom stražom.

U prosincu je Frontex još oštrije kritizirao nevladine organizacije i govorio o mogućem dosluhu mreža koje upućuju migrante iz Libije i privatnih brodova koji ih skupljaju iz mora “poput taksija”.

Liječnici bez granica ocijenili su te optužbe “krajnje teškim i štetnim”, objasnivši da humanitarne akcije nisu uzrok već odgovor na krizu, podsjetivši na neuspjeh EU i Frontexa u smanjenja broja smrtno stradalih u moru.

Državno odvjetništvo iz Katanije na Siciliji traži odgovor na pitanje tko i zašto financira male privatne brodove.

(Agencije)

You may also like

0 comments