Francusko gospodarstvo poraslo iznad očekivanja

Francusko je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo nešto snažnije no što se početno procjenjivalo, poduprto skokom osobne potrošnje i oporavkom poslovnih ulaganja, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazale su nove procjene statističkog ureda INSEE-a. Preliminarno je rast procijenjen na 0,5 posto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo 0,4 posto. Najsnažniji oslonac rasta u razdoblju od siječnja do ožujka bila je osobna potrošnja koja je prema osjetno naviše revidiranoj procjeni INSEE-a poskočila jedan posto. Još su više porasla poslovna ulaganja, za 1,6 posto.

Snažan rast domaće potražnje neutralizirao je negativan doprinos međunarodne trgovinske razmjene, koja je srezala stopu rasta BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 0,2 postotnog boda. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju njezin negativan doprinos iznosio je 0,6 postotnog boda. Podaci za prvo tromjesečje signaliziraju da je francusko gospodarstvo na dobrom putu da premaši vladinu zacrtanu godišnju stopu rasta od 1,5 posto u ovoj godini.

You may also like