Francuski veleposlanik najavio da neće služiti u mogućoj vladi Marine Le Pen

Francuski veleposlanik u Japanu prvi je diplomat koji je najavio da će odbiti “služiti” u vladi Marine Le Pen ako ona pobijedi na izborima, napisavši u srijedu u kolumni da čelnica krajnje desnice zastupa politiku suprotnu francuskim načelima. 

“Ako elementi francuske tragedije koja se nazire dovedu do njezina izbora, izuzet ću se od diplomatske dužnosti”, napisao je Thierry Dana za dnevni list Le Monde od srijede.

“Ne bih mogao odano braniti njezina stajališta koja su protivna načelima kakve je zastupala Francuska dok je bila velika u svijetu”, obrazložio je.

Glasnogovornik vlade Stephane Le Foll rekao je novinarima da “uloga veleposlanika” ne podrazumijeva ovakav tip javnog izjašnjavanja, ali je dodao da dužnosnici imaju “pravo na povlačenje”.

Većina anketa predviđa da će čelnica eurofobne i protuuseljeničke stranke Nacionalne fronte pobijediti u prvome krugu predsjedničkih izbora 23. travnja, ali će izgubiti u drugome 7. svibnja jer će birači poduprijeti njezina protukandidata bez obzira bude li to centrist Emmanuel Macron ili konzervativac Francois Fillon.

Međutim, izborna kampanja obilježena je neočekivanim obratima i nijedan scenarij nije isključen, pišu agencije AFP i Reuters.

Veleposlanik Dana (60) prvi je koji je progovorio o jednoj od posljedica moguće pobjede Le Pen, a na Twitteru je dobio potporu kolege veleposlanika u Washingtonu Gerarda Arauda.

(Agencije)

You may also like