Francuski sud ukinuo zabranu nošenja burkinija

Francuski gradonačelnici nemaju pravo zabraniti nošenje burkinija, zaključio je Državni sud Francuske u petak, dodavši da je suspenzija ranijeg pravilnika već stupila na snagu.

Najviši sud ove države očekuje da se do kraja dana ukine zabrana nošenja burkinija, specijalnog kupaćeg kostima za žene islamske vjeroispovjesti, u svim gradovima koji su donijeli zabranu uopće.

Zakon se posebno odnosi na Villenueve-Loubet, u blizini Nice, a ukupno 15 gradova diljem obale zabranilo je nošenje burkinija ranije ovog ljeta. Lokalne vlasti su zabranu nošenja burkinija opravdavale “rastućim rizikom od terorističkog napada”, dok su aktivisti za ljudska prava upozoravali da je zabranjivanje burkinija – ilegalno, te da gura društvo dalje u islamofobiju.

Podsjećamo, fotografije policajaca koji naređuju ženama da odstrane burkini širile su se po društvenim mrežama ovog tjedna, što su policijski službenici komentirali kao prijetnju – koja može ugroziti živote policajaca. U online zajednici, mjere 15 gradova koji su donijeli tu zabranu burkinija naišle su na brojne osude diljem svijeta, prenose CNN i BBC.

You may also like