Francuski parlamentarci pozivaju London da prihvati malodobne migrante

Stotinjak francuskih parlamentarnih zastupnika ljevice uputilo je otvoreno pismo britanskoj ministrici unutarnjih poslova Amber Ruud u kojemu traže od nje da “odmah” primi malodobne migrante koji su još u Calaisu.

“Francuska je nakon ovotjedne operacije” zatvaranja velikog naselja baraka u Calaisu “na svom teritoriju smjestila gotovo 11.000 ljudi” u godinu dana. Zadnjih dana je “1500 malodobnika bez roditeljske pratnje smješteno na sigurno” u privremenim prihvatilištima, pišu u tom pismu koje je objavila socijalistička potpredsjednica Narodne skupštine Sandrine Mazetier.

“Ti malodobnici, kojima je najveća želja doći u Veliku Britaniju, većinom imaju obitelji u vašoj zemlji. Oni ne traže nikakve povlastice: njihovo je pravo, po važećim međunarodnim propisima i britanskom zakonu, da budu primljeni u Veliku Britaniju”, dodaju potpisnici.

“Njih treba čim prije preseliti. Molimo vas da preuzmete odgovornost i moralnu dužnost te odmah organizirate njihov prihvat na svom teritoriju”, ističu.

Francuske vlasti su u ponedjeljak počele rušiti izbjeglički kamp zvan Džungla u Calaisu, iz kojega su 4500 migranata premjestili u prihvatilišta diljem Francuske a 1500 malodobnika je ostalo u privremenom prihvatilištu uređenom ondje.

Sredinom listopada 274 malodobnika su dobila dopuštenje za prijelaz La Manchea.

Sudbina djece bez roditeljske skrbi potaknula je u četvrtak napetosti između Velike Britanije i Francuske koje prebacuju odgovornost jedna na drugu za tu humanitarnu krizu.

(Hina)

You may also like

0 comments