Francuski parlament razficirao dogovor, grčki započeo rspravu

Francuski parlament u srijedu je velikom je većinom odobrio početak pregovora o trećem paketu finacijske pomoći Grčkoj, kako su se o tome početkom tjedna dogovorili ministri financija eurozone u Bruxellesu. Francuzi nisu morali glasovati o najnovijem paketu pomoći Ateni, ali donji dom parlamenta raspravljao je o tome na poticaj vladajućih socijalista.

Ukupno je za prijedlog premijera Manuela Vallsa glasovalo 412 zastupnika, a 69 ih je bilo protiv. I konzervativci su odobrili najnoviji pokušaj spašavanja Grčke od bankrota, ali su u raspravi žestoko kritizirali grčkoga premijera Aleksisa Ciprasa. “Ovaj dogovor nije bjanko-ček”, naglasio je Valls i na kritiku krajnje ljevice dodao da svrha novoga plana nije kažnjavanje Grka. Od nekih su se zastupnika čule i oštre riječi na račun Njemačke. Čelnik skupine Zelenih, Francois de Rugy optužio je njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezina ministra financija Wolfganga Schaeublea da žele izbaciti Grčku iz eurozone.

Grčki parlament u srijedu navečer trebao bi usvojiti prve mjere iz sporazuma između Grčke i njezinih vjerovnika, pri čemu premijera Aleksisa Ciprasa čeka velika borba s neizvjesnim ishodom.

Nakon što je u utorak javnosti poručio da je preuzeo odgovornost i potpisao “dokument u koji ne vjeruje”, ali je jedino tako mogao izbjeći katastrofu za zemlju, Ciprasu preostaje da se pouzda u istraživanje javnog mnijenja koje je na uzorku od 700 ispitanika za dnevnik To Vima proveo institut Kapa Research, po kojemu, iako su podijeljeni oko uvjeta sporazuma, 70,1 posto Grka smatra da bi ga parlament trebao usvojiti.

Grčki parlament ima 300 zastupnika. Zna se da će za sporazum s vjerovnicima glasovati tri najveće oporbene stranke – Nova demokracija, Pasok i Potami, koje zajedno imaju 106 zastupnika. “Zastupnici Nove demokracije uvijek glasuju po svojoj savjesti, a ona im kaže “Da” za nastavak europskog puta Grčke”, rekao je privremeni predsjednik te konzervativne stranke Evangelos Meimerakis.

Što se vladajuće koalicije tiče, u kojoj su radikalna ljevičarska stranka Siriza sa 149 zastupnika i suverenistička desnica ANEL s 13 zastupnika, puno je teže predvidjeti ishod glasovanja. Čak 32 zastupnika Sirize još u petak su imala rezerve prema samom sudjelovanju Grčke u pregovorima tijekom vikenda. Tijekom dana je ostavku dala pomoćnica ministra financija Nadia Valavani, ocijenivši da je “rješenje koje nam se danas nameće na tako deprimirajući način neodrživo”.

Bivši ministar financija Janis Varufakis, kojega je Cipras u utorak nazvao “odličnim ekonomistom, ale ne i dobrim političarem”, nazvao je postignuti sporazum s vjerovnicima “novim Versailleskim ugovorom”, kopirao ga na svojem blogu uz bezbroj kritičkih opaski, uz upozorenje posjetiteljima – “Čitajte ovo i plačite”.

You may also like