Francuski izbori i Fed pritisnuli tečaj eura

Tečaj eura u srijedu je prvi put u proteklih šest tjedana skliznuo ispod 1,05 dolara na međunarodnim tržištima, uslijed pojačane zabrinutosti oko izbora u Francuskoj, ali i očekivanja da bi kamatne stope u SAD-u mogle porasti već sredinom ožujka.

Euro je jutros u jednom trenutku tako skliznuo na 1,0497 dolara, da bi se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 1,0548 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,12 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Američka je valuta ojačala, pak, drugi dan zaredom prema košarici valuta, i to približno 0,3 posto. Međutim, u sličnom je postotku oslabila prema japanskoj valuti, koja obično jača kada ulagačima veće brige počnu zadavati globalni politički rizici, pa se dolarom trgovalo po 113,35 jena.

Dolar je pritom bio na dobitku mršavih 0,1 posto prema britanskoj funti, kojom se tako trgovalo po 1,2466 dolara.

“Radi se o politici, kao i o tome da su očekivanja ulagača u vezi skorašnjeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u uvelike ojačala. Nestabilnost je veća zbog toga što se ulagači počinju pripremati za izbore”, kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

U fokusu ulagača tijekom dana bit će objava zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed iz kojeg će ulagači pokušati iščitati podupire li najnovije izjave dužnosnika Feda kojima je signalizirano moguće povećanje kamatnih stopa već u ožujku, ili ih potkopava.

Predsjednica Fedova ogranka u Clevelandu Loretta Mester ovih je dana kazala da ne bi imala ništa protiv podizanja kamatnih stopa u ovom trenutku, ako bi se zadržala sadašnja izvedba američkog gospodarstva.

I njezin kolega iz Fedova ogranka u Philadelphiji Patrick Harker bi podupro njihovo povećanje na sjednici sredinom idućeg mjeseca sve dok podaci o inflaciji, gospodarskim aktivnostima i drugi pokazatelji budu i dalje pokazivali da američko gospodarstvo raste.

“Svi čekamo zapisnik sa zadnje sjednice Feda kako bismo vidjeli jesu li članovi razgovarali o smanjenju bilance središnje banke”, kazao je Mitsuo Imaizumi, valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

(Agencije)

You may also like

0 comments