Home Energetika Francuski investitor dolazi u Hrvatsku

Francuski investitor dolazi u Hrvatsku

by Energypress.net

Solarna elektrana

Nakon što je u proteklih 10-ak godina u Hrvatskoj izgrađeno nešto više od 1000 MW kapaciteta u vjetroelektranama, u zadnje vrijeme se puno više radi na većim i manjim projektima sunčanih elektrana.

Osim zelene tranzicije, poremećaji tržišta energije i njezin višestruki rast uslijed rata u Ukrajini doveli su do toga da gotovo i nema tvrtke koja već nema ili ne planira instalaciju vlastite solarne elektrane.

S druge strane, kako je gotovo pa nemoguće ishoditi dozvolu za postavljanje samostojeće sunčane elektrane na poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, sve popularnije je postalo instaliranje takvih elektrana u brojnim poslovnim zonama u Hrvatskoj, od kojih je većina dosta skromno popunjena.

I dok u atraktivnijim gospodarskim zonama uz veće gradove u pravilu nisu skoni takvim investicijama, koje uglavnom donose relativno malu dobit lokalnoj zajednici i u pravilu nikakvu zaposlenost, u onim vezanima uz manje sredine ipak su spremni prihvatiti i takve investicije.

Projekt jedne takve sunčane elektrane u poslovnoj zoni je upravo u fazi javne rasprave u Općini Poličnik, u zadarskom zaleđu, gdje francuski investitor želi u Poslovnoj zoni Grabi investirati u pogon snage 39 MW. Javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik trajat će do 21. veljače. Moduli za pretvaranje sunčeve energije u električnu bit će postavljeni na ukupnoj površini od 83,9 hektara.

Investitor je Neoen Renewables Croatia, podružnica najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, ujedno i tvrtke koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu, jačine od 300 MW. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata, među njima solarnu elektranu Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana, koji su prošle godine odradili proceduru koja se sada provodi za Poličnik.

U Poličniku se radi o fotonaponskoj elektrani nominalne snage 39 MW te je očekivana proizvodnja 76,5 GWh godišnje. Kako navodi zadaraski Radio 057, riječ je o dosta velikom postrojenju koje će tako proizvoditi struju dovoljnu za oko 25.000 kućanstava. HEP-ova Sunčana elektrana Stankovci, na primjer, proizvodi električnu energiju potrebnu za 1500 kućanstava.

Investitori ističu da će moduli biti postavljeni na nosače, pa će zemljište ostati slobodno za rast vegetacije i obitavanje životinja. Paneli kontinuirano mijenjaju svoju poziciju kroz dan te su u svakom trenutku direktno usmjereni prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u nijednom smjeru. Oko postrojenja će biti sagrađena ograda visoka dva metra, u skladu s građevinskim i ekološkim propisima, piše Poslovni dnevnik.

Related Posts