Francuske nuklearke nastavljaju s radom

Priopćenje EDF-a

Francusko regulatorno tijelo za nuklearnu energiju (ASN) privremeno je odobrilo ispuštanje tople vode u rijeke za pet nuklearnih elektrana, iako se to inače smatra kršenjem ekoloških standarda.

Dok se nacija bori s energetskom krizom, ASN je odobrio zahtjev da postrojenja Bugey, Saint-Alban, Tricastin, Blayais i Golfech ostanu u pogonu, čak i ako bi voda koju ispuštaju mogla premašiti dopuštenu granicu.

Iznimka donosi određeno olakšanje europskom tržištu električne energije na kojem su cijene blizu rekordnih razina jer su produženi toplinski valovi uzrokovali poremećaje u rijekama i vodenim putovima koji se koriste za transport goriva i hlađenje elektrana.

Prema pravilima, Électricité de France (EDF) mora smanjiti ili čak zaustaviti proizvodnju kada temperature rijeke dosegnu određene pragove kako bi se osiguralo da voda koja se koristi za hlađenje postrojenja ne našteti okolišu kada se vrati u vodene tokove.

Očekuje se da će visoke temperature ovog tjedna pogoditi Francusku, UK i Njemačku, a, prema prognozama tvrtke Maxar Technologies, vodostaj Rajne, najvažnije europske rijeke za trgovinu robom, toliko je nizak da će se rijeka uskoro praktički zatvoriti.

S obzirom na njihove lokacije i sustave hlađenja, atomske elektrane Golfech, Blayais, Bugey, Tricastin i Saint-Alban najviše su podložne utjecaju ekoloških ograničenja. Nuklearna elektrana Chooz, koja nije dobila izuzeće, također se mora zaustaviti kada protok rijeke Meuse padne ispod određenog praga, piše Bloomberg Adria

You may also like