Francuske ministrice ustale protiv spolnog uznemiravanja

Sedamnaest bivših francuskih ministrica uputilo je u nedjelju nezapamćen apel da se prekine šutnja i nekažnjavanje spolnog uznemiravanja, pet godina nakon afere s Dominiqueom Strass-Khanom, bivšim direktorom MMF-a koji je podnio ostavku zbog seksualnog skandala.

“Dosta je. Gotovo je s nekažnjivosti. Nećemo više šutjeti. Sustavno ćemo ukazivati na sve seksističke primjedbe, neprimjerene geste i ponašanje. Ohrabrujemo sve žrtve spolnog uznemiravanja i napada da progovore i podnesu tužbe”, poručile su bivše ministrice svih političkih orijentacija u apelu objavljenom u listu Journal du Dimanche.

“Tražimo od naših stranaka i političkih skupina da provjere jesu li takva djela počinjena i, ako jesu, da pomognu žrtvama da se istina razotkrije”, ističu, ogorčene svjedočanstvima protiv zastupnika Zelenih Denisa Baupina, supruga ministrice stanovanja Emmanuelle Cosse.

Prošli tjedan osam žena, među kojima četiri zastupnice, optužile su tog zastupnika za spolno uznemiravanja i agresiju. On je to opovrgnuo, a pravosudni organi pokrenuli su istragu.

Potpisnice pisma su bivše ministrice Zelenih Cecile Duflot, Corinne Lepage, Dominique Voynet, desnice Roselyne Bachelot, Nathalie Kosciusko-Morizet, Vaklerie Pecresse i ljevice Elisabeth Guigou, Aurelie Filippetti i Fleur Pellerin.

Potpisale su ga i Christine Lagarde, sadašnja direktorica MMF-a, te Monique Pelletier, ministrica u vrijeme predsjednika Valeryja Giscard d’Estainga (1974.-1981.), koja je progovorila 37 godina nakon napada jednog senatora.

Francuski premijer Manuel Valls na Twitteru je izrazio “potporu” toj inicijativi. Ministrica za prava žena Laurence Rossignol istaknula je da vlada upravo donosi ili priprema izmjene zakona kojima bi se produljila trogodišnja zastara u takvim slučajevima i omogućilo da tužbe podnose i udruženja, što traže potpisnice apela.

You may also like

0 comments