Francuska želi produžiti izvanredno stanje na tri mjeseca

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u nedjelju od parlamentarnih čelnika da se izvanredno stanje u zemlji proglašeno nakon krvavih terorističkih napada produlji na tri mjeseca i da se proširi njegov opseg, izjavilo je za AFP nekoliko parlamentarnih izvora. Vlada će u srijedu raspravljati o prijedlogu izmjene zakona iz 1955. o izvanrednom stanju kako bi se izmijenio njegov “opseg” i “trajanje” koje je trenutačno ograničeno na 12 dana bez glasovanja u Narodnoj skupštini, najavio je Francois Hollande parlamentarnim i stranačkim čelnicima. “Rekao nam je da želi da izvanredno stanje potraje tri mjeseca” najmanje, rekli su čelnici, među kojima Bruno Retailleau, predsjednik republikanske skupine (desnica) u Senatu i Emmanuelle Cosse, državna tajnica stranke Zelenih.

Produljenje izvanrednog stanja preko 12 dana može se odobriti samo donošenjem zakona o kojemu glasuje parlament koji određuje njegovo konačno trajanje. Tri skupine džihadista sijale su smrt u petak u francuskoj prijestolnici, ubivši 129 ljudi, među kojima dvadesetak stranaca, i ranivši više od 350. Odgovornost za koordinirane napade preuzela je skupina Islamska država čije položaje Francuska bombardira u Iraku i u Siriji. Izvanredno stanje koje se uvodilo nekoliko puta u vrijeme alžirskog rata, proglašeno je nakon toga još samo dva puta: 1985. u Novoj Kaledoniji u vrijeme sukoba na tom francuskom otočju u Tihom oceanu i 2005. kada su predgrađa francuskih gradova zahvatili nemiri.

U ponedjeljak u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, u cijeloj Francuskoj minutom šutnje bit će odana počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a zastave na javnim ustanovama bit će spuštene na pola koplja. Predsjednik Francois Hollande proglasio je nakon napada u petak u kojima je poginulo 129 osoba a 350 je ozlijeđeno trodnevnu nacionalnu žalost i izvanredno stanje, a u ponedjeljak u 16,00 sati trebao bi govoriti pred oba doma parlamenta.

Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji. Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju – Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji ali su bili francuski državljani.

Francuska policija je u nedjelju pozvala svjedoke u vezi s čovjekom koji je “možda umiješan u pariške napade”, Salahom Abdeslamom, bratom Brahima Abdelslama. Agencija dpa piše, pozivajući se na Le Monde od nedjelje, da je Salah Abdeslam (26) u subotu zaustavljen na sjeveru Francuske dok se s još dvojicom vozio u automobilu, ali da nije uhićen. Belgijsko pravosuđe je u međuvremenu izdalo međunarodnu tjeralicu za tim čovjekom koji je živio u četvrti Molenbeek u Bruxellesu.

Nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za napade na nekoliko barova i restorana, dvoranu Bataclan i napade kod Stade de France, Francuska je u nedjelju intenzivno bombardirala njihove ciljeve u Siriji. Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je zapovjedno središte, središte za novačenje džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u priopćenju.

Hollande je u subotu upozorio da će Francuska biti “nemilosrdna” i na unutarnjem i na vanjskom planu nakon što su atentati u Parizu proglašeni “ratnim činom”. Širom zemlje pojačane su sigurnosne mjere, kao i kontrola granica, raspoređene su tisuće dodatnih vojnika i policajaca, dok je pojedinim javnim ustanovama određena posebna zaštita, kao i francuskim zgradama u inozemstvu.

Nakon vikenda Francuzi će se u ponedjeljak pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, “treba nastaviti živjeti”, kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

0 comments