Francuska želi da Njemačka prekine zabranu izvoza Saudiji

DW o tekstu jedne veleposlanice
Hoće li francuska industrija oružja ubuduće proizvoditi bez dijelova iz Njemačke? Vlada u Parizu smatra da može i bez suradnje s njemačkim proizvođačima. Razlog je njemačka zabrana izvoza oružja Saudijskoj Arabiji.

Ona iznosi samo vlastito mišljenje, kaže francuska veleposlanica u Berlinu Anne-Marie Descôtes. Ali tekst koji je ona objavila kao “radni materijal” na Saveznoj akademiji za sigurnosnu politiku ima težinu. Francuska veleposlanica se žali na “nepredvidivost njemačke politike” kad se radi o izvozu oružja. Posljedica je da se francuski proizvođači oružja okreću proizvodnji bez njemačkih dijelova, dakle da se okreću strategiji “German-free”, kako kaže veleposlanica ne držeći se uobičajenih diplomatskih floskula. To je upozorenje koje ne bi moglo biti jasnije formulirano.

Veleposlaničin tekst dodatno zaoštrava kritiku koju je već francuska vlada izrazila u više navrata, da se više ne može pouzdati u Njemačku kao partnera u Savezu kad se radi o izvozu oružja. Trenutak objavljivanja teksta je pomno odabran. Krajem ovoga tjedna istječe zabrana izvoza njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju.

Zabrana je uvedena u studenom prošle godine nakon ubojstva saudijskog novinara Džamala Kašogija koji je bio kritičan prema saudijskoj vladi i vrijedila je najprije do kraja siječnja, a onda je produžena do kraja ožujka. Socijaldemokrati koji su u vladajućoj koaliciji u Berlinu zagovaraju produženje zabrane izvoza za još šest mjeseci. Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel teže ponovnom dopuštenju izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Stranke vladajuće koalicije se već tjednima prepiru oko ove teme. Što se više približava kraj zabrane izvoza to oštriji postaje prijepor – na veliko iznenađenje francuske vlade. “O pitanju izvoza oružja se u Njemačkoj često raspravlja kao o prije svega unutarnjopolitičkoj temi”, kaže veleposlanica Descôtes, a to ima “dalekosežne posljedice” za suradnju s Francuskom u europskoj obrambenoj politici, kaže veleposlanica.

Tim više što Njemačka i Francuska planiraju zajedničku izgradnju novog borbenog zrakoplova i novog tenka. To su skupi projekti koji se ne isplate ako će biti prodavani samo na području Europe, naglašava francuska veleposlanica. Za izvoz u druge zemlje moraju zato vrijediti “predvidiva pravila”, kaže ona. Ali, ako na izvozno dopuštenje za njemačke “brtve, kuglične ležaje i prijenosnike” treba čekati i po više od godinu dana, onda to ugrožava sve tvrtke koje sudjeluju u projektu i tamošnja radna mjesta, kaže veleposlanica.

U siječnju su dvije vlade dogovorile da se kod izvoza oružja ubuduće primjenjuju izvozna pravila one zemlje u kojoj se odvija najveći dio proizvodnje. To su u Njemačkoj neki oštro kritizirali. Taj dogovor nije definitivno prihvaćen.

I britanska vlada je nezadovoljna njemačkom izbirljivošću. Zabrana izvoza oružja Saudijskoj Arabiji pogađa i zrakoplov Eurofighter Typhoon, koji se proizvodi u Velikoj Britaniji. Za taj zrakoplov se koriste brojne njemačke komponente, a koristi ga saudijsko zrakoplovstvo – među ostalim i u ratu u Jemenu. S obzirom da savezna vlada zabranjuje izvoz njemačkih komponenti, isporuka novih zrakoplova Saudijskoj Arabiji nije moguća.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt zato od Njemačke zahtijeva da od zabrane izvoza izuzme zajedničke europske projekte. Po mišljenju francuske vlade problem daleko nadilazi zemlje koje sudjeluju u ratu u Jemenu. Zabrana izvoza pogađa i “Senegal, Indiju, Indoneziju ili Niger”, piše francuska veleposlanica. “To pojačava dojam da njemački sustav kontrole izvoza nije restriktivan, nego neuračunljiv.”,

Izvor: https://www.dw.com/hr/izvoz-oru%C5%BEja-francuska-pravi-pritisak-na-njema%C4%8Dku/a-48075172

You may also like