Francuska zatvara dva reaktora

Vladin dokument
Francuska bi mogla zatvoriti svoja dva nuklearna reaktora 2025. i 2026. budu li tržišni uvjeti dobri, ranije nego se očekivalo dok napreduje s planovima za zatvaranje 23 reaktora do 2035., doznaje se iz vladina dokumenta u utorak.

Nuklearno ovisna Francuska namjerava smanjiti udio atomske energije u svojoj proizvodnji električne energije sa sadašnjih 75 posto na 50 posto do 2035. Najstarija dva francuska reaktora u nuklearnoj centrali Fessenheim prestat će raditi u veljači i lipnju ove godine. Sljedeća zatvaranja dosad su bila najavljena za 2027-2028., ali sad se pomiču ranije.

“Budu li ispunjeni uvjeti povezani s cijenama električne energije i razvojem europskoga tržišta električne energije, zatvaranje dvaju dodatnih reaktora moglo bi se provesti 2025-2026”, stoji u javnom vladinu dokumentu o energetskoj politici.

Dodaje se da će odluka o ranijem zatvaranju donijeti 2023. Državna tvrtka EDF, koja upravlja s 58 francuskih nuklearnih reaktora, predložila je vladi da razmotri zatvaranje nekoliko reaktora u elektranama Blayais, Bugey, Chinon, Cruas, Dampierre, Gravelines i Tricastin u sklopu postupnog ukidanja.

You may also like

0 comments