Francuska vlada želi stvoriti Islam na temeljima Republike

Francuska vlada počinje u ponedjeljak raspravu o islamu u Francuskoj nadajući se da će se ta druga po snazi religija u zemlji “ukorijeniti u vrijednostima Republike”, pošto se zemlja našla na meti džihadističkih napada.

Politička kontroverza nastala nakon zabrane burkinija, kupaćeg kostima koji nose muslimanke, na nekim francuskim plažama, što je ljetos potaknulo buru u zemlji i u inozemstvu, nije nimalo splasnula.

No muslimanski čelnici se nadaju da će ova rasprava koju vodi ministar za unutarnje poslove i vjerske zajednice Bernard Cazeneuve, pridonijeti da se bura stiša. “Ovaj pozitivan korak će potisnuti u drugi plan neugodnu epizodu s burkinijem”, rekao je Anouar Kbibech, predsjednik Francuskog vijeća muslimanskih vjernika (CFCM), glavnog tijela koje zastupa oko 4 milijuna muslimana u Francuskoj. Drugi nedavni izgredi su pokazali da postoje napetosti u vezi s islamom, kao što je primjerice slučaj vlasnika restorana iz pariškog predgrađa koji nije htio poslužiti dvije muslimanke koje su bile pokrivene.

Bernard Cazeneuve je istaknuo da je cilj rasprave “uz poštovanje načela sekularnosti kroz dijalog i međusobno poštovanje potaknuti nastanak francuskog islama ukorijenjenog u vrijednostima Republike”.

U ponedjeljak se treba održati niz sastanaka s predstavnicima iz kulture, civilnog društva i s parlamentarnim zastupnicima kako bi napokon počela s radom “zaklada za islam u Francuskoj”.

Formiranju tog tijela pristupilo se još prije par mjeseci, a ubrzalo se nakon napada u Nici 14. srpnja (86 mrtvih) i ubojstva svećenika blizu Rouena 26. srpnja za koje su odgovorni džihadisti. Zadaća ove laičke zaklade i kulturne udruge koja će joj biti pridružena je osigurati financijsku potporu u zemlji budući da se donacije koje dolaze izvana smatraju netransparentnim.

Predsjednik će joj biti bivši socijalistički ministar Jean-Pierre Chevenement (77), gorljivi zagovornik načela sekularnosti. Uz njega će u upravnom vijeću zaklade sjediti i četiri “kvalificirana” uglednika, pripadnika muslimanske vjere i kulture, među kojima marokanski pisac Tahar Ben Jelloun i upravitelj velike džamije u Lyonu Kamel Kabtane.

Bernard Cazeneuve je u razgovoru za internetsko izdanje katoličkog dnevnika La Croix rekao da će ovo novo tijelo biti “most između Republike i francuskih muslimana”. Ministar je dodao da financiranje izvana neće biti dopušteno. Francuska, koja sudjeluje u međunarodnoj vojnoj koaliciji protiv slupine Islamske države (IS) u Siriji i u Iraku, bila je u 2015. i 2016. na meti brojnih džihadističkih napada u kojima su od siječnja 2015. do srpnja 2016. poginule 233 osobe.

You may also like