Francuska vlada tijesno izbjegla glasovanje o povjerenju

Pobunjeni zastupnici francuskih socijalista nisu u srijedu prikupili dovoljno glasova svoje stranke i saveznika s ljevice da bi prisilili parlament na glasanje o nepovjerenju vlade koja reformu zakona o radu želi provesti dekretom i tako zaobići parlament.

Da bi Nacionalnu skupštinu obvezali na glasovanje o povjerenju vladi trebali su dobiti potporu 58 zastupnika, no osigurali su 56. Vladu premijera Manuela Vallsa u četvrtak ipak očekuje glasovanje o povjerenju prema prijedlogu konzervativnih zastupnika iako će njihov zahtjev teško proći jer nemaju većinu. Godinu dana do predsjedničkih izbora, u članstvu socijalista raste pobuna zbog vladine politike favoriziranja interesa poslodavaca što je kulminiralo ukazom o zakonu o radu.

Vladi prijeti val prosvjeda u četvrtak koji bi mogli biti nasilni jer sindikati i pokreti mladih pozivaju ljude da na ulici iskažu nezadovoljstvo reformom i načinom rada vlade koja zakon donosi zaobilazeći parlament.

Utjecajni sindikat CGT pozao je lučke radnike na štrajk 17. i 19. svibnja. Ankete govore da se tri od četiri Francuza protivi reformi o radu koja poslodavcima omogućuje jednostavnije otpuštanje u teškim vremenima te mogućnost da primijene propise unutarnjeg pravilnika o radu o plaći i uvjetima rada, a ne nacionalnog zakona o radu.

You may also like

0 comments