Home Europska unija Francuska vlada preživjela glasovanje na Zakonu o radu

Francuska vlada preživjela glasovanje na Zakonu o radu

by Agencije

Francuska vlada preživjela je u četvrtak glasanje o nepovjerenju oko deregulacije tržišta rada bez sudjelovanja parlamenta, što ostavlja put otvorenim za usvajanje spornih reforma.

Za nepovjerenje koje su inicirali oporbeni konzervativci glasalo je ukupno 246 članova donjeg doma, što je manje od apsolutne većine od 288 glasa. Suočavajući se s nedovoljnom potporom reformama unutar vlastitih redova, premijer Manuel Valls je posegnuo za ustavnom mogućnosti koja dopušta usvajanje zakona bez glasanja u parlamentu, ako Nacionalna skupština ne uspije izglasati nepovjerenje vladi.

Vlada predlaže jednostavnije otpuštanje u teškim vremenima i dopušta poslodavcima da primjenjuju unutarnje propise o plaćama i uvjetima rada umjesto nacionalnih. Protivnici zakona, posebice iz sindikata i organizacija mladih, bili su bijesni. Stotine tisuća ljudi izašle su na ulice u prosvjedima širom Francuske a manje skupine uništavale su imovinu i sukobile se s policijom.

Vođa konzervativaca Christian Jacob optužio je Vallsa za “udar” protiv parlamenta. Valls je optužbu odbacio te ustvrdio da je vlada ostavila dovoljno vremena za dijalog i kompromis s parlamentom.

U sljedećoj etapi, Senat će razmotriti prijedlog zakona. Mnogi smatraju da su reforme u radnom zakonu posljednji veliki test sadašnjoj socijalističkoj vladi koju vodi predsjednik Francois Hollande, koji se bori s niskom popularnošću uoči izbora 2017.

Related Posts