Francuska vlada optimistična glede prognoza javnih financija

Francuska vlada previše je optimistična u prognozama javnih financija u ovoj godini, upozorili su u srijedu revizori, izdvajajući pretjerano visoke procjene gospodarskog rasta i proračunskih ušteda.
Add content here
Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povisila je u prosincu zacrtani proračunski deficit za 2019. godinu na 3,2 posto, premašivši time najvišu dopuštenu razinu u Europskoj uniji, od 3,0 posto BDP-a. Zacrtana je razina deficita podignuta nakon što je Macron najavio 11 milijardi eura ‘teške’ ustupke prosvjednicima iz pokreta ‘žutih prsluka’ koji iz vikenda u vikend izražavaju nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika, žaleći se na visoke životne troškove i predsjednikovu sklonost poslovnim krugovima.

“Zabrinjavajući scenarij za javne financije zapravo je rezultat više slabih točaka”, upozoravaju pak revizori. Ističu tako da je zacrtani deficit zasnovan na zastarjelim prognozama gospodarskog rasta od 1,7 posto, napominjući da vlada nije uzela u obzir slabe ekonomske podatke, objavljene u posljednje vrijeme. Prognoza rasta ne odražava ni utjecaj povećanih ušteda za koje se vlada nada da će nadoknaditi troškove paketa ustupaka, poručuju revizori. Stoga pozivaju vladu da “što prije” izmijeni procjene rasta, upozoravajući da treba intenzivirati smanjenje potrošnje kako bi se provelo planirano smanjenje poreza.

Francuska i Njemačka će u srijedu najaviti 65 milijuna eura vrijedan ugovor koji je prvi korak zajedničkog programa za razvoj borbenog zrakoplova iduće generacije, otkrili su izvor iz francuske vojske i dva druga izvora upoznata s tim pitanjem.

Dassault Aviation i Airbus, tvrtke koje će izraditi zrakoplov kao očekivanu zamjenu za Dassaultov Rafale i njemački Eurofighter do 2024., počet će raditi na konceptu i ustroju projekta, otkrio je izvor. Očekuje se da će francuska i njemačka vlada potpisati dodatne ugovore s tim tvrtkama za razvoj naprednih tehnologija i radu na idejnom rješenju zrakoplova na ljeto.

Francuski čelnik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel svoj su plan o budućem sustavu zračnih borbi (FCAS) najavili u srpnju 2017. Sustav će uključivati borbene zrakoplove i niz pratećih oružja poput dronova. Nakon gotovo dva desetljeća pripremnog rada tvrtki, sporazumi i ugovori u srijedu otvorit će put za konačno pokretanje programa.

Ugovori potpisani u srijedu trajati će dvije godine i jednako će ga financirati Berlin i Pariz, otkrili su izvori. Airbus i Dassault čekaju da se potpišu inicijalni ugovori kako bi mogli početi s radom. Očekuje se kako će na razvoju motora za avion raditi francuska kompanija Safran i njemački MTU Aero Engines, a sudjelovat će i francuska elektronička tvrtka Thales i europski proizvođač raketa MBDA.

Njemačka je prošli tjedan uklonila ključnu prepreku projektu kad je popustila francuskim zahtjevima i isključila američke Lockheed Martinove avione F-35 iz nekoliko milijardi eura vrijedne nabave kojom je htjela zamijeniti ostarjele zrakoplove Tornado koji mogu prevoziti američke nuklearne glave. Pariz je upozorio Berlin kako bi kupovina F-35 mogla ugroziti planove o razvoju francusko-njemačkog zrakoplova do 2040. jer bi predstavljala konkurenciju projektu.

Ovog ljeta projektu bi se trebala pridružiti i Španjolska, otkrili su izvori za Reuters u prosincu, a izvor iz francuske vojske naglašava kako su Njemačka i Francuska spremne prihvatiti još europskih partnera.

You may also like

0 comments