Francuska više nije najveći izvoznik električne energije

Podaci mreže RTE

Francuska je zbog produljenog prekida rada nuklearnih elektrana izgubila poziciju najvećeg europskog izvoznika električne energije.

Položaj Francuske dramatično se promijenio u odnosu na godinu ranije jer je tijekom prve polovice ove godine morala uvesti više energije nego što je izvozila, prema analizi energetskih podataka tvrtke EnAppSys. Švedska je, nasuprot tome, skočila na vrh tablice, postavši najveći neto izvoznik na kontinentu, a većina njene električne energije odlazi u Finsku i Dansku.

Francusku 56 nuklearnih elektrana obično čini ključnim izvoznikom, ali zbog produljenih prekida rada trenutno je samo oko polovice njih aktivno. To je dovelo do najviših cijena u regiji, natjeravši Francusku da nabavlja značajne količine energije iz drugih zemalja i tako nagomila dodatni pritisak na već tešku europsku energetsku krizu.

Francuske nuklearne elektrane okosnica su europskog elektroenergetskog sustava, ali postaju sve nepouzdanije. Opskrba je sve manja, a susjedne zemlje navikle su se oslanjati na njih.

Toplinski val koji je zahvatio Europu dodatno je opteretio Électricité de France (EDF), no regulatori su odobrili privremeno izuzeće za pet nuklearnih elektrana kako bi mogle ispuštati toplu vodu u rijeke, iako to krši ekološke standarde. Francuska vlada također je u srijedu priopćila da će braniti odluku o prisiljavanju EDF-a da proda višak svoje nuklearne energije konkurentima uz popust jer je ta mjera u širem interesu potrošača.

Francuska je izvezla 16,4 teravatsati struje u prvoj polovici godine, što je tek polovica od 30,9 teravatsati koliko je izvezla u istom razdoblju prošle godine, prema podacima EnAppSysa. Francuski nuklearni reaktori u srijedu su radili s 50 posto kapaciteta, na istoj razini kao u utorak, prema izračunima Bloomberga u kojima su korišteni podaci operatera mreže RTE, prenosi Bloomberg Adria

Iberdrola SA u Extremaduri je u pogon pustila najveću europsku solarnu elektranu i tako dala vjetar u leđima povećanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenju ovisnosti o sve skupljim fosilnim gorivima.

Španjolska struja prodaje se po gotovo tri puta višoj cijeni od petogodišnjeg sezonskog prosjeka jer ruske redukcije plina povećavaju troškove goriva. Kao jedna od najsunčanijih europskih nacija, Španjolska većom solarnom proizvodnjom pokušava ublažiti izloženost nestabilnim robnim tržištima.

Elektrana u regiji Extremadura, koja se sastoji od oko 1,5 milijuna solarnih panela, proizvodit će dovoljno električne energije za opskrbu više od 334 tisuće domova, stoji u priopćenju Iberdrole. Već je spojena na mrežu i postupno će povećavati proizvodnju dok u sljedeća četiri tjedna ne postane potpuno operativna.

You may also like