Francuska uključila Panamu na popis poreznih oaza

Francuska će ponovo uvrstiti Panamu na popis “nekooperativnih zemalja” u poreznim pitanjima, kazao je ministar Michel Sapin, pozivajući Organizaciju za gospodarski razvoj i suradnju (OECD) da slijedi njihov primjer, nakon izbijanja skandala s “papirima iz Paname”.

“Panama je zemlja koja nas je željela uvjeriti da je u stanju poštivati glavne međunarodne porezne principe i u to je ime skinuta s popisa poreznih oaza”, kazao je ministar u utorak na aktualnom satu u francuskom parlamentu. “Francuska je odlučila vratiti Panamu na popis nekooperativnih zemalja sa svim posljedicama koje će taj potez imati po one povezane s Panamom”, dodao je Sapin.

Panama je daleko veći financijski centar od ostalih zemalja na francuskom popisu, koji – među ostalim – uključuje Bocvanu, Brunej, Gvatemalu i Maršalske otoke. Danas je Sapin u razgovoru za radio Europe 1 kazao da priželjkuje sastanak OECD-a, kako bi sve zemlje slijedile francuski primjer. “Nažalost, Panama je sklona oscilacijama, čak nastupa kao dobar a čas kao zločesti dečko. Tako dalje ne može”, poručio je francuski ministar financija.

Francuska ne smije biti usamljena u ponovnom uvrštavanju Paname na popis “poreznih oaza, naglasio je. Panamska je vlada jučer zaprijetila da bi na potez Francuske mogla odgovoriti nizom mjera, uključujući blokadu inozemnih ulaganja i zabranu sudjelovanja francuskih kompanija na javnim natječajima.

You may also like