Francuska traži sufinanciranje poticaja za kupnju novih vozila

Francuska će od proizvođača automobila tražiti da sudjeluju u financiranju poticaja za zamjenu starijih vozila koja zagađuju okoliš novima, izjavio je u intervjuu za dnevnik Le Parisien francuski ministar financija Bruno Le Maire.
U Francuskoj je već na snazi program uklanjanja starijih vozila koji financira država i uglavnom obuhvaća starije dizelaše ali su predviđena sredstva već rezervirana. Pariz ga sada namjerava proširiti i u tu je svrhu nedavno povisio porez na vozila s višim stupnjem zagađenja, kojim bi u idućoj godini trebao prikupiti ukupno 610 milijuna eura za potrebe sufinanciranja kupnje novih, ekološki prihvatljivijih automobila.

Ministar financija sastat će se tokom dana s ministrom okoliša Francoisom de Rugyjem i s predstavnicima proizvođača automobila, poput Renaulta i PSA, kako bi “raspravili o mjerama usmjerenima na ubrzanu tranziciju na ekološki prihvatljiva vozila”. “Zajedno s Francoisom de Rugyjem zatražit ćemo sutra od proizvođača automobila da dadu doprinos poticajima za taj prijelaz”, izjavio je ministar Le Maire u intervjuu za Le Parisien, objavljenom u nedjelju.

Prošireni poticaji trebali bi po njegovim riječima biti učinkovitiji i obuhvatiti više vlasnika automobila u Francuskoj. O visini doprinosa moramo razgovarati s kompanijama, naglasio je ministar financija. Časopis Les Echos u prošlom je tjednu izvijestio da su francuski proizvođači automobila već razmatrali sufinanciranje poticaja za zamjenu starijih vozila novima, iako konkretan dogovor nije postignut.

Dizelaši su se našli na udaru kritika širom svijeta nakon što je vodeći njemački proizvođač automobila Volkswagen 2015. priznao da je varao na američkim regulatornim testovima ispušnih plinova. Skandal je potaknuo ulaganja u električna vozila i poticaje za kupnju ‘zelenih’ automobila.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezini koalicijski partneri usvojili su početkom mjeseca plan o smanjenju onečišćenja iz dizelskih vozila, tražeći od proizvođača automobila da vlasnicima ponude poticaje za kupnju novijih automobila ili ugradnju nove opreme.

You may also like

0 comments