Francuska traži da Rusija osudi uporabu kemijskog oružja u Siriji

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault pozvao je u nedjelju Rusiju da osudi sirijski režim zbog uporabe kemijskog oružja, prije zasjedanja UN-ova Vijeća sigurnosti na tu temu. “Prije par dana razgovarao sam s našim kolegom (ruskim ministrom vanjskih poslova ) Sergejem Lavrovom i zaključili smo da nema drugog rješenja za sirijski sukob do političkog”, rekao je novinarima tijekom boravka u Njemačkoj.

“Za to su potrebni transparentnost i jasna stajališta. Ne vidim zašto danas ne bismo osudili uporabu kemijskog oružja”, rekao je. U UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu navodi se da je režim u Damasku dvaput upotrijebio kemijsko oružje, u pokrajini Idlibu, u Talmenesu 21. travnja 2014. i u Sarminu 16. ožujka 2015.

No Moskva sve dosad nije htjela osuditi svog saveznika, istaknuvši da mora proučiti “veoma zamršene” dokumente i upozorivši na “prenagle zaključke”.

Washington, London i Pariz predlažu da Vijeće sigurnosti koje će zasjedati u utorak, donese mjere protiv odgovornih u obliku sankcija ili podizanja tužbe na Međunarodnom kaznenom sudu. Rusija može u načelu uložiti veto na svaku inicijativu Vijeća u sankcioniranju svog sirijskog saveznika, kao što je učinila već nekoliko puta od početka sirijskog rata 2011.

Rusija je prije objavljivanja izvješća tvrdila da nema službenih dokaza o odgovornosti Damaska. No Moskva je pristala da se prije godinu dana osnuje istražno povjerenstvo koje je u srijedu objavilo rezultat svog rada. U tom se izvješću kaže i da je džihadistička skupina Islamska država (IS) upotrijebila iperit u Marei (pokrajina Alep, na sjeveru Sirije) 21. kolovoza 2015. Moskva je ocijenila da za to postoje dokazi.

You may also like