Francuska se još uvijek teško oporavlja

Pariz – Francuska industrijska proizvodnja porasla je u siječnju, drugi mjesec zaredom, ali osjetno sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, izvijestio je u utorak državni statistički ured, čiji podaci potvrđuju mukotrpan oporavak drugog gospodarstva eurozone.

Industrijska proizvodnja porasla je u siječnju 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Inseea uvećana 1,4 posto. Pritom su aktivnosti u proizvodnom sektoru gotovo stagnirale u prvom ovogodišnjem mjesecu dok su u prosincu prema revidiranim podacima statističkog ureda porasle 1,1 posto. Aktivnosti u građevinskom sektoru smanjile su se 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 1,4 posto.

Suglasno posustajanju industrijskih aktivnosti početkom godine, i središnja je banka u redovnom mjesečnom istraživanju objavljenom u ponedjeljak snizila prognozu rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju, na 0,3 posto, s ranije prognoziranih 0,4 posto.

Pritom je pokazatelj poslovnog raspoloženja koji izračunavaju u banci kliznuo u veljači na 96 bodova, sa siječanjskih 98 bodova, signalizirajući pojačanu skepsu među kompanijama. U uslužnom je pak sektoru raspoloženje blago poboljšano, pa je odgovarajući pokazatelj porastao na 92 boda, s 91 bod u siječnju. “Poslovni čelnici očekuju izrazitije jačanje industrijske aktivnosti u ožujku”, dodaje se ipak u istraživanju središnje banke, uz napomenu da su identična i očekivanja u uslužnom sektoru.

Vlada predsjednika Francoisa Hollandea očekuje da će ove godine gospodarske aktivnosti porati 1,0 posto, nakon slabašnih 0,4 posto u 2014. Ovog je mjeseca predsjednik Hollande nastojao potpiriti optimizam ukazivanjem na naznake opreznog oporavka.