Francuska produljila izvanredno stanje do svibnja

Narodna skupština, donji dom francuskog parlamenta, u utorak je velikom većinom glasova donijela odluku o produljenju izvanrednog stanja u Francuskoj do kraja svibnja dok vlada upozorava na moguće “druge velike napade” u Europi.

Tjedan dana nakon uvjerljivog izglasavanja u gornjem domu, Senatu, 212 zastupnika je glasovalo ‘za’, a 31 ‘protiv’ produljenja tog izvanrednog režima uvedenog nakon pariških napada u kojima je 13. studenog 130 ljudi poginulo, a stotine su ranjene.

Izvanredno stanje podupire većina francuskih političara, a novom tromjesečnom produljenju sklono je i 80 posto Francuza, navodi se u nedavno provedenoj anketi. No kritizira ga Vijeće Europe, koje upozorava na zlouporabu policije, te dio pravnih stručnjaka i udruga, napose Liga za ljudska prava.

Ovaj izvanredni režim omogućuje ministru unutarnjih poslova određivanje kućnog pritvora svakome čije se “ponašanje” ocijeni kao “prijetnja sigurnosti i javnom redu”, a može i narediti “pretres doma po danu i noći”, bez upletanja pravosuđa. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je upozorio da “neposredna prijetnja nije nestala”, a premijer Manuel Valls u subotu je ocijenio da je svijet ušao u eru “hiperterorizma” i ustvrdio kako je “sigurno” da će u Europi biti i drugih napada “većih razmjera”.

You may also like

0 comments